Britid plaanivad Kuule tuumajaama rajamist

PM Majandus
Copy
Kuul energiatootmiseks nähakse võimalust tuumatehnoloogias.
Kuul energiatootmiseks nähakse võimalust tuumatehnoloogias. Foto: Dreweatts Auctioneer PR / SWNS.COM

Ühendkuningriigi kosmoseagentuur (UKSA) teatas reedel, et toetab Rolls-Royce'i tuumauuringute projekti tuumajaama rajamiseks Kuul.

Valitsusagentuur ütles oma avalduses, et Rolls-Royce'i teadlased töötavad programmi Micro-Reactor kallal, "et arendada tehnoloogiat, mis tagaks inimestele Kuul elamiseks ja töötamiseks vajaliku võimsuse".

UKSA rahastab nüüd projekti 2,9 miljoni naelsterlingi (umbes 3,52 miljoni dollari) ulatuses, mis peaks võimaldama “Ühendkuningriigi Kuu modulaarse tuumareaktori esmase demonstratsiooni”.

«Kõik kosmosemissioonid sõltuvad toiteallikast, et toetada sidesüsteeme, elu toetavaid ja teaduslikke katseid,» märkis UKSA. «Tuumaenergial on potentsiaal järsult pikendada tulevaste Kuu-missioonide kestust ja nende teaduslikku väärtust.»

Rolls-Royce kavatseb projekti raames koostööd teha paljude organisatsioonidega, sealhulgas Sheffieldi ja Oxfordi ülikooliga.

«Kosmose tuumaenergia arendamine pakub ainulaadset võimalust toetada uuenduslikke tehnoloogiaid ning kasvatada meie tuuma-, teadus- ja kosmoseinseneri oskuste baasi,» ütles Ühendkuningriigi kosmoseagentuuri tegevjuht Paul Bate.

Bate lisas, et Rolls-Royce'i uuringud «võivad panna aluse inimeste pidevale kohalolekule Kuul, edendades samal ajal Ühendkuningriigi kosmosesektorit laiemalt, luues töökohti ja tekitades täiendavaid investeeringuid.»

UKSA andmetel on Rolls-Royce eesmärk saada 2029. aastaks valmis reaktor Kuule saatmiseks.

Inglismaal Leicesteris asuva riikliku kosmosekeskuse kosmoseekspert Dhara Patel ütles CNBC-le, et Kuule naasvad inimesed vajavad usaldusväärset toiteallikat, et astronaudid saaksid elada ja töötada pikaajalistel missioonidel.

«Päikeseenergia näib ilmselge valik, kuid Kuu pöörlemise tulemuseks on kahenädalane päev, millele järgneb kaks nädalat pimedust või öist aega - see pole ideaalne,» selgitas Patel.

«Kuna pinnal on vähe õhku ja vedelat vett, pole muud taastuvad energiaallikad võimalikud,» ütles ta. «Tuumaenergia võib võimaldada pidevat energiaallikat sõltumata füüsilisest keskkonnast ja tingimustest Kuu pinnal.»

Uudised Ühendkuningriigist pärinevad ajal, mil NASA jätkab oma Artemise programmiga, mis on keskendunud nn jätkusuutliku kohaloleku loomisele Kuul, et valmistuda Marsi missioonideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles