AK Panganduskriisid käivad pooleteise aastakümne tagant

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Viimane pangakriis algas Silicon Valley Banki pangajooksuga. Fotol kuulavad panga kliendid föderaalse hoiuste kaitsmise  korporatsiooni esindajat olukorda selgitamas.
Viimane pangakriis algas Silicon Valley Banki pangajooksuga. Fotol kuulavad panga kliendid föderaalse hoiuste kaitsmise  korporatsiooni esindajat olukorda selgitamas. Foto: Noah Berger/AFP/Scanpix

Alates Eesti iseseisvuse taastamisest, mil olime algul vähem, hiljem üha enam maailmamajandusse integreeritud, on panganduskriisid aset leidnud umbes pooleteise aastakümne tagant. Kulus 15 aastat, enne kui eelmisele finantskriisile järgnes uus.

Kui 2008. aasta sügisel kulminatsiooni saavutanud finantskriisi põhjustajateks olid investeerimispangad ja nn tavalisi panku puudutas see vähem, siis nüüd sai kriis alguse just tavalisest, ehkki küll nišipangast.

Möödunud neljapäeval teatas USA suuruselt 16. pank, Californias asuv Silicon Valley Bank (SVB), et on müünud osa varasid kahjumiga ning plaanib raha kaasamiseks müüa aktsiaid. SVB on ülimalt kontsentreeritud nišipank, kelle kliendibaasist enam kui neli viiendikku oli seotud idufirmadega: iduettevõtted, idufirmade asutajad, riskikapitalifirmad ja -fondid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles