Arendajatöö sobib hästi karjäärimuutust tegevale inimesele

Villu Teearu
, Elisa IT-juht
Copy
Programmeerijaks on oodatud ka teist või kolmandat karjääri alustavad inimesed.
Programmeerijaks on oodatud ka teist või kolmandat karjääri alustavad inimesed. Foto: Innova Labs / Pixabay

Töö arendajana sobib hästi ka juba teist või kolmandat karjäärimuutust tegevale inimesele ning nii mõneski aspektis on neil nooremate kolleegide ees eelis, kirjutab Elisa IT-juht Villu Teearu.

Tihti võib kohata arvamust, et IT on noorte inimeste pärusmaa ning mõnesmõttes on see müüt natuke parem versioon varasemast arvamusest, et arvutiasju teevad vaid veidi omamoodi olemisega patsidega poisid. Siiski, nii nagu oli vale see arvamus toona, ei pea kuidagi paika tõdemus, et IT-ettevõtted otsivad oma sekka vaid värskelt koolipingist lahkunud noori, või et paarkümmend aastat mõnel teisel elualal tegutsenud inimesed ei suudaks end IT-s hästi sisse seada.

Pigem on olukord vastupidine. Kuigi suur hulk tööturule lisanduvaid arendajaid on noored, kelle jaoks on see nende esimene elukutse, ei moodusta nad tervikut. Mida aasta edasi, seda enam leiavad oma tee tehnoloogiasektorisse ka inimesed, kelle jaoks võib see olla juba mitmes uus algus. Nii nagu iga suurema muutusega, nõuab valdkonnavahetus suuresti nullist alustamist, kuid erinevalt nii mõnestki teisest valdkonnast, kaovad karjäärivahetuse valukohad kiirelt – seda nii majanduslikult, elustiililiselt kui ka igas muus aspektis.

Kui mõnes teises sektoris kulub eksperdiks saamiseks aastakümneid, siis kiirelt arenev tehnoloogiavaldkond pakub mitmeid eeliseid. Kuigi ükski endast lugupidav arendaja ei väida tõsise näoga, et tema teab programmeerimisest kõike, siis harilikult jõuavad kaks-kolm aastat IT-ga tegelenud inimesed punkti, kus nad võivad enda üle vägagi uhked olla – nad on iseseisvad, suudavad ilma suurema järelvalveta panustada edukatesse projektidesse ning olla ka hüvede vaates punktis või kaugemalgi, kuhu oldi jõutud 10 aastat eelmises valdkonnas töötades.

Ettevõtted hindavad sihikindlaid otsuseid

Mõistagi ei tähenda see, et sinna punkti jõudmine lihtne oleks. IT ei erine oma põhiolemuselt ühestki teisest ametist ja selleks, et saavutada häid tulemusi, tuleb ise kõvasti pingutada, olla valmis õppima ning mõistma, et kuigi eelmise karjääri puhul võidi olla oma ala täielik ekspert, siis pärast karjäärivahetust tuleb mõnda aega keskenduda uute teadmiste omandamisele. Küll aga suudab selle intensiivse õppimisperioodi edukalt läbida igaüks, kes valdkonnast huvitub ja karjääripöörde tõsiselt ette võtab.

See on ka midagi, kus juba veidi elu näinud kandidaadid harilikult säravad. Kui värskelt kooli lõpetanud inimene võib IT-sektorisse tööle tulla vaid seepärast, et ema käskis, siis juba mitut juubelit näinud inimene seda otsust lihtsakäeliselt ei tee. See on harilikult kaalutletud, sügavalt läbi mõeldud ja detailselt analüüsitud elumuutus, millele ollakse valmis pühenduma – miks peaks maha viskama kõik, mille nimel seni pingutatud, et lihtsalt uus asi poole hooga ette võtta?

Kindlasti ei saa alahinnata ka elukogemusest tulenevat tarkust. Hoolimata sellest, et uude valdkonda sisenedes tuleb tööspetsiifika endale alles selgeks teha, on mingid teemad universaalsed. Keegi, kes on kümme aastat edukalt meeskonnas töötanud, mõistab, kuidas ärimaailm töötab, ning teab, mis teda ennast motiveerib ja mis on tema nõrgad kohad, suudab uude maailma sisseelamise nii enda kui ka kolleegide jaoks oluliselt valutumaks muuta.

Seega ei tasu liialt karta – iga uus asi on küll veidi hirmus, kuid asjalike ümberõppeprogrammide (näiteks ValiIT), sihikindla iseõppimise või muude koolituste toel saab kogu tehnilise poole endale hõlpsalt selgeks teha. Ning kui ongi käes aeg päriselt tööd otsima hakata, ei saa vanus või varasem elukäik kindlasti takistuseks – pigem võib esimesel tööpäeval isegi positiivselt üllatuda, kui palju sarnase karjääriteega inimesi on juba ees ootamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles