Millal euribor langema hakkab?

PM Majandus
Copy
Enamiku Eesti kodulaenude baasintress kuue kuu euribor kukkus.
Enamiku Eesti kodulaenude baasintress kuue kuu euribor kukkus. Foto: Sander Ilvest

Möödunud nädala pangakrahhidele järgnenud euribori järsud langused on tekitanud lootust, et intressid jäävadki langema – suurenenud laenumaksed ei meeldi ju kellelegi. Kui põhjendatud selline ootus aga on?

«Keskpangad on öelnud otse välja, et enne inflatsiooni kontrolli alla saamist intresse ei langetata. Täna pole veel inflatsioonigi kontrolli alla saadud, mis tähendab, et püsivast langusest on väga vara rääkida. Küll aga saame vaadata minevikust, kui kiirelt euribor alla on tulnud,» ütles Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman.

Eelmise majanduskriisi ajal langes euribor ülikiirelt – oma kunagisest tipust (5,4 protsenti) langes see 2 protsendi peale vaid mõne kuuga ja 1 protsendini vähem kui aastaga.

«Siiski ei saa ära unustada, et siis oli tegemist totaalse ülemaailmse finantskriisiga, mis terve elu pahupidi lõi ning keskpangad pidid reageerima väga kiirelt. Üle-eelmise kriisi ajal langes euribor 5 protsendi pealt 2 protsendile aga üle kahe ja poole aasta ning jäigi seal pidama,» meenutas Sooman.

Üle-eelmise kriisi ajal langes euribor 5 protsendi pealt 2 protsendile aga üle kahe ja poole aasta ning jäigi seal pidama.

Peep Sooman

«Ilmselt soovivad kõik, et finantsmaailma kollapsit ei tekiks, selle lootusega kaasneb aga ajaloost nähtu, et intresside kiiret langust ülearu oodata mõtet pole. Just viimase pärast soovitamegi oma rahaseisu hinnata mitte mõne kuu, vaid vähemalt paari aasta perspektiivis,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles