EY Elutöö preemia saanud ettevõtja: minu jaoks on üks toode väga oluline, see on kasum

PM Majandus
Copy

EY Aasta Ettevõtja galal pälvis elutööpreemia ettevõtja, perefirma AS Direct Consulting nõukogu esimees Tiit Kõuhkna. 

Direct Consulting on pea 25 aastat tegutsenud katusettevõte, mis ühendab enam kui 30 ettevõttest koosnevat gruppi. Ettevõtte nõukogus on lisaks Tiit Kõuhknale tema abikaasa Liia ning poja Toomas Kõuhkna tütar Saara. Toomas Kõuhkna on ettevõtte juhataja. 

Kõige suurem osa ettevõttest on kalatööstusel, kuhu kuuluvad nii püügi kui töötlemisettevõtted. Neid firmasid on 15-20, sest Kõuhkna sõnul sünnib uusi ettevõtmisi, samas kui osa jälle likvideeritakse. «Ostame uue laeva, teeme uue firma,» räägib ta. Sest elu on 30 ettevõtlusaasta jooksul õpetanud, et mune tuleb eraldi korvidesse panna. Sestap on nad ka palju kinnisvara arendanud. Tallinna piirkonnas on ettevõttel ligi 100 000 ruutmeetrit renditavat pinda. 

Kõuhkna kinnitusel on neil laevanina ikka vee peal. «Minu jaoks on üks toode väga oluline: see on kasum,» tunnistab Kõuhkna. Sest kui kasumit ei teeni, ettevõte kaua püsti ei püsi.  Siiski ei tähenda raha edu.  «Edu ei ole mitte rahakoti täitmine, vaid väärtuste loomine,» kinnitab ta.

«Olen olnud suurelt unistaja ning endale suuri eesmärke seadnud.»

Kõik see pole aga tulnud kergelt. 1952. aasta talv vastu 1953. aastat oli väga raske ning pere toidunormiks oli tükk leiba päevas. Oma esimese raha teenis Tiit Kõuhkna 10-aastaselt, mil püüdis Viitna järvedest 100 vähki, mis ära keedeti ning mille ema ning õde Merike Võru turul maha müüsid. «Selle raha eest sai palju leiba osta,» meenutab ta. 

«Olen olnud suurelt unistaja ning endale suuri eesmärke seadnud,» tõdeb värske elutööpreemia laureaat.

Kõuhkna on lõpetanud Õisu Toiduainetetööstuse Tehnikumi, kuid tunnistab, et lõpetamisega oli probleeme ning sellest tekkis trots. «Et lisaks tehnikumile pean kindlasti ka kõrghariduse saama,» räägib ta. 

Suurelt unistamist soovitab ta ka teistele. «Olen kõikidele meie ettevõtetele öelnud, et unistada tuleb suurelt, tuleb kogu aeg areneda ja 10-15, parem kui 20 aastat ette mõelda. Kui niimoodi mõeldakse, siis tulebki areng,» tõdeb ta. 

Kõuhkna suurim toetaja on olnud perekond eesotsas abikaasa Liinaga.

Eelmised ettevõtja elutööpreemia laureaadid:

Mati Nurs, M ja P Nurst, 2022

Enn Veskimägi, Standard AS, 2021

Illimar Toom, Toom Tekstiil AS, 2020

Jüri Kraft, Sangar AS, 2019

Enn Kunila, NG Investeeringud OÜ, 2018

Mati Vetevool, M.V.Wool, 2017

Tiit Vähi, Molycorp Silmet AS, 2015

Enn Meri, OÜ Merinvest, 2014

Madis Habakuk, Estonian Business School, 2013

Endel Palla, AS Harju Elekter, 2012

Raul-Roman Tavast, Roman Tavast OÜ, 2011

Ülo Pärnits, Ülemiste City AS, 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles