Prantsuse keskpankur: Euroopa pangad on erakordselt tugevas vormis

Copy
Rahatähed ja meenemündid. Pilt on illustratiivne.
Rahatähed ja meenemündid. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Euroopa pangad on erakordselt tugevas vormis ja nende olukord ei sarnane mõne USA laenuandjaga, ütles reedel Prantsuse keskpanga juht seoses kriisikartustega pangandussektoris.

«Euroopa pangad ei ole sellises olukorras nagu teatud Ameerika pangad väga lihtsal põhjusel, mis on see, et nende suhtes ei kehti samasugused reeglid,» ütles Euroopa Keskpanga nõukokku kuuluv François Villeroy de Galhau telekanalile BFM.

Kahe USA panga kokkuvarisemine suurendas kartusi, et see võib levida panganduses laiemalt.

Euroopa pangandushiid Credit Suisse teatas, et Šveitsi keskpangalt laenatakse kuni 54 miljardit dollarit.

Villeroy de Galhau rõhutas, et pärast 2008. aasta finantskriisi loodi nõndanimetatud Basel III reeglid tagamaks, et pankadel on piisavalt kapitali ja likviidsust, ning see süsteem on olnud tõhus. Ta märkis, et Basel III reegleid järgib 400 Euroopa pangandusgruppi, samal ajal kui USAs on neid vaid 13.

President Donald Trumpi ametiajal olid USA väike- ja keskmise suurusega pangad vabastatud Baseli reeglitest, ütles Villeroy de Galhau ja lisas, et eelmisel nädalal kokku varisenud Silicon Valley Bank ja Signature Bank kuulusid nende hulka.

Prantsuse keskpanga juht rõhutas ka seda, et Credit Suisse'i puhul oli tegemist erijuhtumiga. «Sellel pangal on nii raskusi ärimudeliga kui ka ebaõnnestumisi oma sisemises kontrollisüsteemis,» lausus ta.

Euroopa Keskpank (ECB) teatas neljapäeval, et on valmis pakkuma likviidsust, tagamaks eurotsooni finantssüsteemi stabiilsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles