Eduka investori 7 peamist harjumust: mitmekesistamisest tasakaalustamiseni

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Maxim Manturov
Maxim Manturov Foto: Freedom Europe

Mis eristab edukaid investoreid ülejäänutest? Freedom Finance Europe'i uuringute ja analüüside kohaselt jagavad edukad investorid teatud harjumusi, mis aitavad kaasa nende rahalisele edule. Freedom Finance Europe'i investeerimisuuringute juht Maxim Manturov toob välja edukate investorite 7 peamist harjumust ja annab neist lühiülevaate.

Regulaarsus

Edukad investorid mõistavad investeeringute liitmise jõudu ja investeerivad regulaarselt, kas siis süstemaatilise investeerimisplaani kaudu või panevad iga kuu osa oma sissetulekust kõrvale.

«Regulaarne investeerimine on üks rikkuse loomise alustaladest. Investeerides aja jooksul järjepidevalt väikeseid summasid, võivad investorid saavutada pikemas perspektiivis märkimisväärse kasumi,» ütles ta.

Pikaajaline perspektiiv

Edukatel investoritel on pikaajaline perspektiiv ja nad mõistavad, et investeerimine on maraton, mitte sprint. Manturovi sõnul on pikaajalise perspektiiviga investeerimine finantseesmärkide saavutamisel kriitilise tähtsusega. Keskendudes pikaajalisele perspektiivile, suudavad investorid lühiajalise turu volatiilsuse üle elada ja saada kasu liitintressist.

Investeeringute hajutamine

Edukad investorid mitmekesistavad oma investeeringuid, hajutades need eri varaklasside, sektorite ja geograafiliste piirkondade vahel, et vähendada riski ja maksimeerida tulu. 

«Hajutamine on portfelli riskijuhtimiseks hädavajalik. Investeeringute hajutamisega eri varaklassidesse ja sektoritesse saavad investorid vähendada ühe investeeringu mõju oma portfellile tervikuna,» selgitab Manturov.

Informeeritus

Edukad investorid hoiavad end kursis turusuundumuste, majandusnäitajate ja oma investeeringute tulemuslikkusega. «Informeeritus on teadlike investeerimisotsuste tegemiseks ülioluline,» rõhutas ta. «Investorid, kes hoiavad end kursis turusuundumuste ja majandusnäitajatega, on paremini ette valmistatud, et teha ettenägelikke valikuid.»

Selge plaan

Edukatel investoritel on investeerimisplaan, mis on kooskõlas nende finantseesmärkide, riskitaluvuse ja ajahorisondiga. «Selge investeerimisplaan aitab investoritel püsida õigel teel ja vältida emotsionaalseid otsuseid,» selgitab Manturov. «Hästi määratletud plaan aitab investoritel keskenduda oma pikaajalistele eesmärkidele ja teha ratsionaalseid investeerimisotsuseid.

Emotsioonidest hoidumine

Edukad investorid väldivad emotsionaalseid otsuseid ja keskenduvad investeerimisotsuste tegemisel faktidele ja andmetele. «Impulsiivsed tehingud võivad portfelli pikemas plaanis negatiivselt mõjutada,» ütleb Manturov. «Edukad investorid mõistavad, kui oluline on jääda distsiplineerituks ja vältida emotsionaalseid otsuseid.»

Portfelli tasakaalustamine

Edukad investorid tasakaalustavad oma portfelli regulaarselt, et säilitada soovitud varade jaotust ja vähendada riski. «Tasakaalustamine on hästi hajutatud portfelli säilitamiseks hädavajalik,» märgib ta. «Järjepidev tasakaalustamine tagab investorile, et nende portfell vastab seatud investeerimiseesmärkidele ja riskitaluvusele.»

Freedom24 on väärtpaberite, aktsiate, fondide ja muuga kauplemise platvorm, mille loojaks on Euroopa maakler Freedom Finance Europe Ltd, mis kuulub valdusfirmasse, mille aktsiad on noteeritud Nasdaqi börsil. Ettevõttel on esindused USAs, Saksamaal, Hispaanias, Kreekas, Prantsusmaal, Küprosel, Kasahstanis, Poolas, Ukrainas, Aserbaidžaanis ja Armeenias. Ettevõte plaanib peagi avada oma esinduse Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles