KOMMENTAAR ⟩ Euroopa Keskpangast oleks võinud eile tulla väga teistsugune intressiotsus

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde ei valmistanud eilse intressiotsusega investoritele üllatust
Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde ei valmistanud eilse intressiotsusega investoritele üllatust Foto: IMAGO/Panama Pictures/SCANPIX

Investoritele, meediale, ettevõtjatele ja teistele on väga mugav, et keskpanga otsustajate korraliste istungite ajad on ette teada – ja millal oodata sealt rahapoliitilisi, sealhulgas intressiotsuseid.

Teatavasti kestavad tavaliselt keskpanga istungid kaks päeva. Nii ka seekord.

Postimehele teadaolevalt möödus istungi esimene päev sisuliselt reaalajas kriisiõppusega, kuna Šveitsi suuruselt teine pank Credit Suisse jäi hätta.

Suvalisel investeerimiskonverentsil küsiti Saudi panga esindaja käest, kes on Credit Suisse'i suur aktsionär, kas nad on valmis panka täiendavalt kapitali panema. Ilmselt ei olnud vastus kõige paremini sõnastatud. Regulatiivsetel põhjustel pole nad huvitatud kapitali juure panema. See tähendab, kui pank oleks tahtnud suurendada oma osalust Credit Suisse’is üle 10 protsendi, oleks pidanud selleks luba taotlema, tegema tohutult paberimäärimist, selgitama raha päritolu jms. Seda ei tahtnud investor teha, kuna puudus huvi.

Juba uudistes läks lappama, et suurinvestor ei taha Credit Suisse’i päästa. Ja investorid hakkasid aktsiat müüma. Credit Suisse on pikka aega olnud raskustes, kahjumlik pank, kust raha ja kunded on lahkunud.

Euroopa Keskpank sai jälgida, kuidas Šveitsi keskpank ja pangandusjärelevalve olukorda lahendavad ja kuidas investorid (turud) sellele reageerivad. Kui sealt midagi õppida, siis otsused tuleb langetada kiiresti ja otsustest tuleb kiiresti teavitada. Šveitsi keskpank otsustas pakkuda pangale võimalust kasutada 50 miljardi frangi ulatuses likviidsusabi, kuid sellest teavitamisega venitati turgude sulgemiseni. Kui teade oleks tulnud kauplemise ajal, oleksid investorid saanud kiiresti oma vaated ümber mängida ja olukord oleks kiiremini lahenenud.

Euroopa Keskpangal on väga suur tööriistakast sellistes pangakriisides olukordade lahendamiseks.

Kui jama poleks päevaga lahenenud, oleks Euroopa Keskpank võinud teatada, et tegeleme akuutsemate küsimustega ja lükkame seekord rahapoliitilised ja intressiotsused edasi. See oleks tulnud väga suure üllatusena, sest sellist võimalust mitte otsustada ei osatud ette näha. See poleks pidanud ilmtingimata tähendama, et otsus tuleb järgmisel korralisel istungil, vaid keskpank võib ka teha erakorralisi koosistumisi, kus oleks saanud langetada rahapoliitilisi otsuseid. See oleks toonud tõenäoliselt kaasa finantsturgudel tormi.

Euroopa Keskpank tõstis intressimäärasid oodatult 0,5 protsendipunkti võrra. Kõik lahenes tavapäraselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles