Itaalia kavatseb vähendada makse ja elavdada majandust

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni
Itaalia peaminister Giorgia Meloni Foto: Francesco Fotia / AGF / SIPA

Itaalia peaministri Giorgia Meloni valitsus leppis neljapäeval kokku ulatusliku maksureformi kava põhijoontes, mille eesmärk on vähendada majapidamiste ja ettevõtete makse, et elavdada majandust.

 

Kavandatava seaduse eesmärk on Itaalia maksusüsteemi struktuurne ümberkujundamine, kuna viimane ulatuslik reform toimus 50 aastat tagasi 1970. aastatel, teatas valitsus sel nädalal tehtud avalduses.

Kahe aasta pärast jõustuva kava eesmärk on vähendada tulumaksuklasside arvu neljalt kolmele, kusjuures lõppeesmärk on kehtestada 2027. aasta lõpuks kõigile üks maksumäär.

«See maksureform on majanduse taaskäivitamiseks, ettevõtlusinvesteeringute soodustamiseks ja töötajatele suurema jõukuse tagamiseks hädavajalik,» ütles Meloni kolmapäeval.

Üheastmelise tulumaksu kehtestamine oli üks lubadustest, mida Meloni paremäärmuslik erakond Itaalia vennad ja tema koalitsioonipartnerid septembrikuistel parlamendivalimistel andsid.

Tema esimeses eelarves kehtestati 15-protsendiline ühtne maks füüsilisest isikust ettevõtjatele, kes teenivad kuni 85 000 eurot aastas.

Ametiühingud on aga plaanidele vastu, samas kui paljud seavad kahtluse alla, kuidas suudab suurtes võlgades olev Itaalia riik selle eest tasuda.

«Me ei ole nõus ei maksumäärade vähendamisega, mis soosib rikkaid, ega ka ühtse tulumaksuga, mis on vastuolus progressiivse maksustamise ideega», ütles Cgil ametiühingu peasekretär Maurizio Landini.

Mis puudutab ettevõtte tulumaksu, siis kavatseb Meloni valitsus alandada maksumäära ettevõtetele, kes investeerivad innovatsiooni ja tööhõivesse, praeguselt 24 protsendilt.

«Mida rohkem te palkate, seda vähem maksate makse,» ütles Meloni.

Itaalia valitsus on samal ajal lubanud tõhustada võitlust maksudest kõrvalehoidumise vastu ning loodetakse sulgeda maksuaugud ja vähendada muid maksusoodustusmeetmeid, et rahastada reforme, mille maksumust ei ole veel hinnatud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles