Ehitusfirma juht: inimesel on odavam osta uus korter, kui vana maja renoveerida (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Astlanda Ehitus juhatuse esimees Kaupo Kolsar Tallinnas Estonia puisteel
Astlanda Ehitus juhatuse esimees Kaupo Kolsar Tallinnas Estonia puisteel Foto: Eero Vabamägi

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu ja Astlanda Ehituse juht Kaupo Kolsar leiab, et rahalises mõttes on inimestel odavam osta uus korter, kui vanu maju rekonstrueerida.

Kolsari sõnul tuleb hoonete puhul jälgida renoveerimistööde tasuvusaega ning lisaks energiatõhususe saavutamisele võtta arvesse ka muud ehitusega seotud kulud.

Kas on võimalik tuua välja rusikareeglit, kui kiiresti rekonstrueerimisele tehtud kulud tänu madalamatele energiakuludele tasa teenitakse?

Minu hinnagul on suure hulga hoonete puhul renoveerimistööde tasuvusaeg rohkem kui 35 aastat ja see ei tasu tegelikult ära. Ehk siis renoveerimiseks kulutame lühikese perioodi jooksul oluliselt rohkem energiat, kui peale tööde valmimist 35 aasta jooksul kokku hoiaks.

Soomlased on rehkendanud, et tasuvusaeg on ca 60 aastat... Ehk siis tuleks väga põhjalikult kaaluda, milliseid hooneid on üldse mõtet sellises mahus renoveerida.

Kas on võimalik välja tuua rusikareeglit selle kohta, kui palju tänaste hindade juures eramaja/kortermaja rekonstrueerimine maksma läheb?

Sellist keskmist hinda pole olemas. Tuleb teha tööde kava ning need hinnastada. Kui teha täiemahuline uuendus, sealhulgas avatäited, fassaad, katus, küttesüsteem, ventilastioonisüsteem, liftid majja ning kõik muud süsteemid kaasaegseks, maksaks see sarnases suurusjärgus uue hoone ehitusmaksumusega, sest kõik need tööd toovad kaasa vajaduse teha igas korteris ja ka üldaladel mahukaid siseehituslikke- ja viimistlustöid, ning puutumata ei jääks ükski detail hoones ega välialal.

Arvestades, et töid tehakse hoones elavate elanike keskkonnas, on tööd oluliselt komplitseeritumad ning aeganõudvamad ning võimalik, et kallimadki kui uusehitus. Ja kui palju maksab see töödest põhjustatud häire tervikuna, mis majaelanikele põhjustatakse, ei ole sellesse projekti keegi prognoosinud.

Kas inimese jaoks on odavam rekonstrueerida või osta korter/maja energiatõhusasse uusarendusse?

Mõistlikum on osta uus korter.

Kui palju hooneid on Eestis aasta jooksul realistlik rekonstrueerida?

Tuleb teha plaan, tööde loetelu ja panna need kõik ajatelge, siis saab ka anda hinnanguid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles