Circle K: negatiivsed teated pangandusest langetasid nafta hinda

BNS
Copy
Circle K tankla Tartus.
Circle K tankla Tartus. Foto: Sille Annuk / Scanpix

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul on toornafta hinda sel nädalal enim mõjutanud USA ja Euroopa pangandussektoris toimuv.

Nädala jooksul liikus Brenti toornafta hind Circle K andmetel maailmaturul vahemikus 73–84 dollarit barrelist. Sassi nentis, et viimastel kuudel on maailmaturu toornafta hinnad olnud üldiselt heitlikud, liikudes üles-alla valdavalt vahemikus 77–89 dollarit barreli kohta.

Toornafta maailmaturu hinda mõjutavad tema sõnul peamiselt neli suuremat tegurit – Venemaa-vastased sanktsioonid, muutused Hiina Covid-19 poliitikas, OPEC+ tootmismahtude prognoos ja kartus majanduslanguse ees. «Venemaa oli enne sanktsioonide jõustumist üks suurimatest Euroopa energiatoodetega varustajatest, kuid nüüd on Euroopa Liit peatanud pea kogu kütuse impordi Venemaalt. Vastusena on Venemaa teatanud plaanidest vähendada toornafta tootmist 0,5 miljoni barreli võrra päevas, mis tähendab riigi jaoks pea 5-protsendist tootmiskärbet,» kirjeldas Sassi sanktsioonide mõju pressiteates.

Kui Hiina eelmise aasta lõpul rangetest Covid-19 piirangutest loobus, olid analüütikud Sassi sõnul äraootaval seisukohal, kuidas järsud muudatused Hiina majandust mõjutavad. «Praktiliselt üleöö piirangutest loobumine viis Hiina toornafta sisseostu tõusule ja tõstis optimismi nafta globaalse nõudluse kasvu osas. Esialgne optimism on aga tänaseks asendunud ettevaatlikkusega, kuna Hiina ametlik majanduskasvu ootus, ligi 5 protsenti, oli väiksem kui eelmisel aastal. Eelmise aasta majanduskasvu ootus oli 5,5 protsenti, tegelik kasv oli piirangutest tingituna 3 protsenti,» selgitas Sassi.

OPEC+ on Aasia nafta nõudluse osas tema sõnul pigem optimistlik. «Kuigi globaalses vaates teeb ka neid murelikuks kahanev naftatoodete nõudlus Euroopas ja USAs, hoiavad nende hinnangul Aasia taastuvad mahud globaalse turu esimesel poolaastal siiski tasakaalus,» tõi Sassi välja. Ta nentis, et kuigi tasakaalu võib paigast ära viia Venemaa, kes on samuti OPEC+ liige, toornafta tootmise kärpeplaan, jättis OPEC+ oma uues prognoosis tootmismahud siiski muutmata.

Kütuste hinnad tõenäoliselt langevad

«Kõrge inflatsioon ja kartus majanduslanguse ees toob tõenäoliselt kaasa nii USA Föderaalresevi (FED) kui ka Euroopa Keskpanga intressimäärade tõstmise. Intressimäärade tõstmisega soovitakse inflatsioon Euroopas viia tagasi kahele protsendile. Tõenäoliselt mõjutab intressimäärade tõstmine ka naftahindu ning toob kaasa mootorikütuste jaehindade languse,» rääkis Sassi.

Ta lisas, et intressimäärade tõstmine on juba mõju avaldanud pangandussektorile – Silicon Valley Bank (SVB) oli esimene suurem pank, mis raskustesse sattus. Sassi sõnul on pangandussektoris toimuv põhjustanud eri sektorites müügilaine ning puutumata ei ole jäänud ka energiasektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles