Ensto avas Eestis ainulaadse elektritestimiskeskuse

PM Majandus
Copy
Ensto uus elektritestimiskeskus
Ensto uus elektritestimiskeskus Foto: Raigo Pajula

Rikkekindla jaotusvõrgu komponente ja elektrivõrgu automatiseerimisseadmeid tootev Ensto avas Eestis ainulaadse kõrgepingeseadmete testimiskeskuse, mille abil saab ennetada kuni 80 protsenti kõrgepingevõrgu riketest.

300 000 eurot maksma läinud testimiskeskus on varasemast kordades täpsem ja aitab üles leida ka mikrodefektid, mis avalduksid alles pikema aja pärast. Kokkuvõttes aitab see ära hoida sadu kordi kallimat kahju, mis tekib elektriühenduse ajutisest katkemisest.

Ensto tegevjuhi Kaarel Suuki sõnul teeb testimiskeskuse ainulaadseks tipptehnoloogia. «Ülitundlike seadmetega leiame kõrgepinge ühendustes või isolatsioonis üles ka kõige väiksemad defektid, mida silmaga pole näha, aga mis võivad elektrivõrgus rikkeid põhjustada,» selgitas ta.

Suuk rõhutas, et senisest palju täpsem toodete testimine on elektrivõrgu puhul väga oluline. «Ainuüksi ühe maakaabli ühenduse remontimine võib tähendada ligi 5000 euro suurust kulu. Kui sellele lisandub elektrivõrgu rikkest tingitud elektrikatkestus, võivad kahjud olla veel kordades suuremad,» tõi Suuk näite.

Elektriku töö muutub ohutumaks

Lisaks tipptehnoloogiaga testimiskeskusele on Ensto Keila tehase fookuses ka aina nutikamate toodete väljatöötamine. «Oleme alustanud uue põlvkonna maakaabli ühenduste tootegrupiga, mis muudab elektrikute töö ohutumaks ja mugavamaks ning kaabliühendused töökindlamaks,» rääkis Suuk.

Esimene nähtav tulemus testimiskeskuse ja uue tootegrupi koosmõjust on tema sõnul see, et uutele liigpinge kaitsetele saab anda 100-protsendilise garantii.

«Liigpingekaitse hoiab ära elektrivõrgu seadmete rikke, mis võib tekkida äikese, lülitamiste või muu järsu pingekasvu mõjul,» selgitas Suuk.

Ensto toodab Eestis madala elutsüklikuluga innovaatilisi ja töökindlaid tooteid ning lahendusi õhuliinidele, maakaablitele ja elektrienergia kvaliteedi tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles