GRAAFIKUD Eesti Pank: kaupade impordi kasv ületas kordades ekspordi kasvu

BNS
Copy
Eesti Panga maja.
Eesti Panga maja. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Eesti Panga kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2023. aasta jaanuaris 90 miljoni euro suuruses puudujäägis: kaupade väljavedu kasvas aastatagusega võrreldes 1 protsendi ja sissevedu 8 protsendi võrra.

Kaupade konto negatiivne saldo suurenes 111 miljoni euro võrra 202 miljoni euroni. Ekspordikasvu panustas transpordivahendite ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu, kuid samas kahanes mineraalsete kütuste väljavedu. Suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade sissevedu ning kahanes mineraalsete kütuste ning puidu ja puittootete sissevedu, teatas keskpank.

Teenuste eksport suurenes aastatagusega võrreldes 16 protsenti ja import 15 protsenti ning teenustekonto ülejääk kasvas 33 miljoni euro võrra 173 miljoni euroni.

Tulude väljavool esmaste ja teiseste tulude kontol suurenes 60 miljoni euroni. Jooksev- ja kapitalikonto kokku oli 87 miljoni euro suuruses puudujäägis, mis tähendab, et riigi majandussektorid kaasasid välismaalt rohkem finantsvara, kui ise sinna paigutasid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles