Kreml nõuab ettevõtetelt sõjamaksu

PM Majandus
Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: PAVEL BEDNYAKOV

Kuna sõda ja sanktsioonid on tekitanud eelarvesse augud, soovib Venemaa nõuda ettevõtetelt miljardeid. Ametlikult peaks olema tegu vabatahtlike maksetega, kuid selles on põhjust kahelda.

Rohkem kui aasta pärast Ukraina sõjalist ründamist on Venemaa ametivõimud koduste finantsprobleemide tõttu võtnud käsile ettevõtte tulumaksu kehtestamise plaani. Uus määrus peaks jõustuma aasta lõpus, vahendab Der Spiegel.

Riikliku uudisteagentuuri TASS andmetel ütles Venemaa rahandusministri asetäitja Aleksei Sasanov, et aprilli alguses määratakse täpselt kindlaks, kui palju raha tuleb kokku koguda ja kui kõrge on tulevane maks, mida teatud ettevõtetelt küsitakse. Näiteks nafta- ja gaasisektoris tegutsevatelt ettevõtetelt ei plaanita raha küsida.

Varem teatas Venemaa rahandusministeerium, et kogutav summa on umbes 300 miljardit rubla ehk umbes 3,7 miljardit eurot.

Ametlikult rõhutab Moskva pidevalt, et tegemist on vabatahtliku ühekordse maksega. Mõned vaatlejad on selle suhtes siiski kahtleval seisukohal ja ettevõtete esindajad on juba väljendanud oma kriitikat plaani suhtes. Valitsusvälises meedias räägitakse korduvalt sõjamaksust, millega Moskva juhtkond tahab osaliselt täita auku riigieelarves.

Venemaa on alates 24. veebruarist 2022 pidanud Ukraina vastu agressioonisõda ja seetõttu on lääneriigid kehtestanud ulatuslikud majandussanktsioonid. Vaatamata suurtele nafta- ja gaasituludele, oli maailma pindalalt suurima riigi eelarvedefitsiit eelmisel aastal 3,3 triljonit rubla (umbes 41 miljardit eurot). Sel aastal ähvardab vahepeal kehtestatud naftahinna ülempiiri tõttu veelgi suurem kahjum.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri raporti kohaselt kukkusid naftaekspordist saadud tulud veebruaris 42 protsenti seoses lääneriikide üha suurenevate sanktsioonide mõjuga. Kuna ka kulutused sõjaväe- ja sotsiaalprogrammidele on oluliselt suurenenud, on Venemaa eelarve puudujääk suurenemas. Rahandusministeeriumi andmetel ulatus see veebruaris juba 2,6 triljoni rublani ehk 88 protsendini algselt kogu aastaks prognoositud puudujäägist.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles