Euroopa Parlament nõuab karmimaid sanktsioone Valgevene vastu

Copy
Valgevene ja Venemaa lipud.
Valgevene ja Venemaa lipud. Foto: VASILY FEDOSENKO

Euroopa Parlament kutsus kolmapäeval ELi riike üles kehtestama Valgevene suhtes uusi sanktsioone seoses opositsiooni mahasurumisega ja Venemaa toetamisega Ukraina sõjas.

27 riigi blokk on juba mitmel korral kehtestanud sanktsioone Minskile seoses riigisiseste repressioonidega ja rolliga Moskva sissetungis Ukrainasse.

Seadusandjad kiitsid heaks mittesiduva resolutsiooni, milles kutsutakse ELi üles laiendama sanktsioneeritavate isikute nimekirja inimestega, kes suruvad kohalikku ühiskonda maha. Otsus järgneb Nobeli preemia võitnud aktivist Ales Bialiatski süüdimõistmisele, kes mõisteti hiljuti 10 aastaks vangi.

Varade külmutamise ja viisakeelu musta nimekirja tuleks lisada rohkem «kohtunikke, prokuröre ning õiguskaitse-, vangla- ja karistuskolooniate ametnikke».

ELi seadusandjad kutsusid ka ELi üles karmistama sanktsioone seoses Valgevene rolliga naaberriigi Ukraina vastu peetavas sõjas, et peegeldada Venemaale kehtestatud ulatuslikke karistusi ja piirata Moskva võimet meetmetest kõrvale hiilida.

ELi ametnikud lootsid veebruaris karmistada Valgevene vastu suunatud sanktsioone seoses konfliktiga, kuid see on takerdunud erimeelsuste tõttu väetiste suhtes kehtestatud erandite osas.

Resolutsioonis heideti lisaks sellele ette Ungari välisministri Peter Szijjarto visiiti Minski eelmisel kuul, mis olevat vastuolus ELi poliitikaga.

Samuti kutsuti üles avaldama survet Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele tagamaks, et Valgevene sportlastel ei lubataks osaleda järgmistel olümpiamängudel Pariisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles