Prantsuse prügivedajad panevad pensionireformile viimase hetkeni vastu

Copy
Pariis upub prügisse.
Pariis upub prügisse. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Prantsusmaa pealinnas ummistas kolmapäeval tänavaid vedamata prügi, kui ametiühingud püüdsid viimase hetke streigiga hoida ära äärmiselt ebapopulaarse pensionireformi vastuvõtmist.

Arvamusküsitluste järgi on kaks kolmandikku prantslastest vastu reformile, mille järgi tõuseb pensioniiga 62 eluaastalt 64-ni, pikeneb täispensioniks nõutav tööstaaž ja tühistatakse osa avasektori töötajatele ette nähtud privileege.

Hoolimata kaks kuud kestnud meeleavaldustest ja streikidest on president Emmanuel Macroni eelnõu parlamendi heakskiidu lävel.

Kolmapäeval korraldati mitmes Prantsusmaa paigas taas meeleavaldusi. Politsei teatel oodatakse tänavatele 650 000 kuni 850 000 meeleavaldajat, mida on oluliselt vähem kui läinud nädalal.

Streigid näisid olevat piiratumad kui varasematel protestipäevadel, kuid osa sektorites vastupanu muudatustele jätkus. Sealhulgas Pariisis, kus omavalitsuse prügivedajad ja tänavapuhastajad alustasid tööseisakut läinud nädala alguses.

Pariisi tänavatele on kuhjunud umbes 7000 tonni prahti, mis on tekitanud ärevust turistides ja restoraniomanikes. Ehkki pooles Pariisis veavad prügi erafirmad, on sealgi prügivedu raskendatud, kuna kahes olulises jäätmepõletusjaamas käib streik.

Tänavapuhastajad otsustasid teisipäeval pikendada streiki tuleva esmaspäevani, mispeale nõudis siseminister Gérald Darmanin, et omavalitsus käsiks neil tööle naasta.

Pariisi linnapea Anne Hidalgo vastas, et tal ei ole voli ega kavatsust seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles