Investorid: USA ei oleks tohtinud hoiustajaid lõputult päästa, kuna USA peaks olema kapitalistlik riik (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
USA president Joe Biden otsustas nädalavahetusel, et ka üle hoiusekindlustuse piirmäära pankade hoiustajad päästetakse täie summa ulatuses
USA president Joe Biden otsustas nädalavahetusel, et ka üle hoiusekindlustuse piirmäära pankade hoiustajad päästetakse täie summa ulatuses Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

USA valitsuse ootamatul otsusel mitte piirduda Silicon Valley Banki hävingul riigis kehtiva hoiusekindlustusega, kus on tagatud kliendil panga kohta hoiused kuni 250 000 dollarini, vaid makstes välja ka kliendi kohta miljardeid dollareid, on tagajärjed, kritiseerisid paljud investorid Bloombergis.

USA president Joe Biden otsustas nädalavahetusel, et Silicon Valley Banki ja teiste pankade päästmiseks makstakse välja hoiused, olenemata summast.

Riskifondi Citadeli miljardärist asutaja Ken Griffin ütles Financial Timesile, et USA valitsus ei oleks tohtinud sekkuda ja päästa kõiki Silicon Valley Banki hoiustajaid.

«USA peaks olema kapitalistlik riik ja see vaade pudeneb meie silme all,» ütles ta. «Kui valitsus päästab hoiustajaid ilma nende mingisugusegi vastutuseta, siis me kaotame finantsdistsipliini.»

Miljardär Cliff Asness ütles, et regulaatorid lõid moraalse dilemma ja see pole normaalne.

Päästmine vähendas hoiustajate initsiatiivi mõelda panka valides riskidele, kuhu raha panna, rääkis AQR Capital Managementi kaasasutaja Asness.

Muddy Waters Capitali asutaja Carson Block ütles, et valitsus ei oleks tohtinud otsustada kindlustamata hoiuste kompenseerimise kasuks SVBs, kuna see autasustab riskijuhtimise massilist läbikukkumist.

«Iseäranis ettevõtetest hoiustajad peaksid olema suutelised juhtima oma tegevuse vastaspoole riske,» kirjutas ta. «SVB kindlustamata hoiustajate päästmine, kellest enamus on ettevõtetest kunded, muudab turud veel jaburamaks, saates sõnumi, et riski juhtimine on ajalooline rudiment.»

Ökonomist Nouriel Roubini küsis, millise loogika alusel päästeti Signature Banki hoiustajad, kuna see on kõigi moraalsete riskide pundar.

Dr Doomi nimetuse pälvinud Roubini kritiseeris krüptorahasid, nimetades neid puhtalt spekulatiivseks varaklassiks.

8. märtsi seisuga oli Signature Bankis, mille hoiustajad päästeti, 16,5 miljardi dollari väärtuses krüptoga seotud hoiuseid.

«Kõigi krüptot tegevate pankade ärid kukuvad,» ütles Roubini Macro Associatesi juht Roubini. «Head minekut!»

Riskifondi juht Ray Dalio ütles, et üleilmses rahanduses kärisevad õmblused. Bridgewater Associatesi asutaja Ray Dalio hoiatas, et Silicon Valley Banki häving näitab üleilmse rahanduse õmbluste kärisemist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles