Türgi otsus toob Venemaal importkaupade 50-protsendilise kallinemise (3)

PM Majandus
Copy
Türgi sadam. Türgi otsuse tõttu võivad importkaubad Venemaal logistikaekspertide sõnul kallineda 30-50 protsenti.
Türgi sadam. Türgi otsuse tõttu võivad importkaubad Venemaal logistikaekspertide sõnul kallineda 30-50 protsenti. Foto: Caro / Sorge/ Scanpix

Türgi ei lase enam sanktsioonidega seotud kaupu Venemaale, mis tähendab, et importkaubad võivad idanaabri juures kallineda 30–50 protsenti, kirjutab Komsomolskaja pravda.

Türgi rahvusvaheliste vedajate liidu asejuht kinnitas, et kõikidele kaupadele, olenemata lähteriigist, kehtivad sarnased reeglid: kui need on Euroopa Liidu sanktsioonide nimekirjas, siis neid ka läbi ei lasta.

Millised variandid siin Venemaa jaoks oleksid? Esimesena toob väljaanne välja võimaluse, et sihtriigina ei märgita enam Venemaa, vaid mõni teine riik, mis riskib aga sellega, et teda hakatakse pidama Venemaa transiidimaaks. See suurendab transpordikulu ning ka tarneajad pikenevad, kuid kaubad siiski jõuaksid kohale.

Teise võimalusena toob väljaanne välja teoreetilise võimlause, et vedajad toovad kaubad jätkuvalt läbi Türgi, aga omal vastutusel. Nagu kinnitas väljaandele analüütik Deniss Rakša, ei peatanud Türgi mitte füüsilist transiiti, vaid tollivormistused.

Väljaande kinnitusel on ka kolmas võimalus: kaubad jõuavad Türki ning saadetakse sealt Venemaale uute kaubakoodidega, mida sanktsioonide nimekirjas ei ole. Seda meetodit kasutati ka varem tollimaksude vähendamise eesmärgil.

Logistikafirma VTN juht Pavel Guljakin lausus, et piirangud puudutavad ka Venemaa eksporti läbi Türgi. Türgi tolliametnikud ei anna enam Venemaa kaupadele näiteks Egiptusesse, Marokosse ning Aafrika ning Ladina-Ameerika riikidesse ekspordil deklaratsioone. Probleem on lahendatud nii, et kaubad vormistatakse ümber ning liiguvad Türgist edasi kui sealsed kaubad. See aga lisab kaupade hinnale 30–50 protsenti. Sama juhtub ka läbi Türgi Venemaale toodavate sanktsioneeritud kaupadega. Ekspertide sõnul leitakse kindlasti lahendused, kuid sellest ei taheta avalikult rääkida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles