Kas lõpuks õnnestub? Soome Olkiluoto 3 tuumajaamas proovitakse tänasest taas elektrit toota

Erkki Erilaid
Copy
Olkiluoto tuumajaam.
Olkiluoto tuumajaam. Foto: OLIVIER MORIN

Tuumajaama Olkiluoto 3 täisvõimsusel töötamist on viimase aastaga juba ligi kümmekond korda edasi lükatud. Täna alustati järjekordseid katsetusi ning regulaarne elektritootmine peaks algama viimaste plaanide kohaselt 17. aprillil.

Soome rahvusringhääling Yle kirjutab, et tuumajaama omaniku Teollisuuden Voima (TVO) teatel peaks elektrijaam saavutama täisvõimsuse juba täna õhtul. Täisvõimusel katab 1600 MW reaktor umbes 14 protsenti Soome elektrivajadusest, Eesti tänast tarbimist ületab see aga ligi poolteist korda. Paistab, et elektribörsil lisanduva võimusega ei arvestatud, sest elekter maksab täna ligi poole enam kui eile. 

Pärast tänaseid katseid algab üle nädala kestev eksperiment, mille käigus selgub, kas reaktor suudab pidevalt häireteta toota. Pärast seda testitakse reaktori juhtimissüsteeme. Regulaarne elektritootmine on kavas alustada 17. aprillil.

Eurajoel Satakuntas asuva tuumajaama elektritootmise algust on aastaid edasi lükatud. Pikka aega arvati, et regulaarne elektritootmine algab märtsis. Veebruari keskel avastati aga turbiinides klapivead ning seoses nende remondiga otsustati laiendada hoolduse ulatust kõikidele klappidele. «Hooldus on nüüdseks lõpetatud, seega saab käikulaskmist jätkata. Ees ootavad viimased katsetused enne tavapärase elektritootmise alustamist,» ütles TVO tootmisjuht Marjo Mustonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles