EY aasta ettevõtja nominent ⟩ Vilve Vene tunneb pangandustehnoloogiat läbi ja lõhki

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Infotehnoloogiaettevõtte Tuum asutaja Vilve Vene sõnul usaldab ta oma inimesi ning ootab ja eeldab sedasama ka teistelt.
Infotehnoloogiaettevõtte Tuum asutaja Vilve Vene sõnul usaldab ta oma inimesi ning ootab ja eeldab sedasama ka teistelt. Foto: Erakogu/ Tuum

Vilve Vene on juhtinud enda asutatud IT-firmasid üle 20 aasta, kuid iroonilisel kombel leiab see intervjuu aset enam kui pool aastat pärast seda, kui ta on pannud punkti oma tegevjuhi karjäärile ettevõttes, mida ta näeb kolme aasta pärast oma valdkonna nr 1 tegijana Euroopas.

Palju on juttu sellest, et IT-valdkonnas on vähe naisi ja veel vähem naisjuhte. Tuleb välja, et neid siiski leidub, kuid neist ei räägita nii palju kui meestest.

«Saksamaal teatakse minust ilmselt rohkem kui Eestis,» tõdeb Vene, kelle uue firma Tuum, ärinimega Modular Technologies OÜ, üks kontoritest asub Berliinis. Ta tunnistab, et pole kunagi teadlikult meediasse trüginud, kuid rahvusvahelist äri alustades saadi aru, et seda tuleb teha. Ärinaine on andnud intervjuusid ja avaldanud finantstehnoloogia eksperdina arvamust nii Saksa kui ka Suurbritannia meediaväljaannetes. Eestis tunti nende vastu huvi ainult siis, kui nad IT-ettevõtte Icefire’i maha müüsid.

«Eesti ühiskonna hoiakud ei soosi naisjuhte,» ütleb Vene. Ta toob näiteks paar aastat tagasi ilmunud artikli naisjuhtidest, kus räägiti naistest, kellel oli lillepood või juuksurisalong – mitte et need oleks vähem tähtsad, kõik ärid on samaväärsed –, aga hoiak on selline, et meeste äri on tõsine, aga naised teevad n-ö ilusaid asju.

«Mind vihastas see, kuidas seal naisjuhte avati: ärkavad kell kuus hommikul, teevad mehele ja lastele süüa, viivad lapsed lasteaeda ja kooli ning töötavad päev läbi palehigis. Õhtul toovad lapsed ära, teevad perele süüa, panevad lapsed magama ja siis teevad veel tööd,» räägib ta. «Naisjuht rabab ennastunustavalt ja me arvame, et see on OK. Meesjuhist rääkides aga imetletakse, kui andekas ja suurepärane ta on, tema isiksuseomadused aitavad seda kõike saavutada. Naine, vaeseke, ei ole seda mitte kunagi.»

Teistsugune elu

Möödunud suvel alustas Vene uut elu. Ta oli oma esimese ettevõtte, 2002. aastal loodud Icefire’i, müünud 2021. aastal Euroopa kõige väärtuslikumale start-up’ile Checkout.com, ja nüüd andis ta üle ka 2019. aastal Icefire’i jagunemisel moodustunud Tuuma juhtimise – Pipedrive’i pikaaegsele tehnoloogiajuhile Sergei Anikinile.

«Ma olin 20 aastat tegelenud ettevõtete juhtimisega ja vajasin muutust,» ütleb Vene. «Kui oled firma asutaja ja tegevjuht, siis see käib sinuga kogu aeg kaasas, mõtled sellele nii päeval kui ka ööl.»

Elu läks veidi kergemaks juba pärast Icefire’i müüki, mis osutus väga edukaks.

Checkout.com-i eestlasest tehnoloogiajuht Ott Kaukver tahtis naasta Eestisse ja talle lubati, et ta saab siin luua oma tehnoloogiatiimi. Selle asemel, et alustada nullist uue meeskonna ehitamist, tuli ta Icefire’iga rääkima.

«See oli nagu suur austusavaldus kõigele sellele, mis me olime seni teinud ja üles ehitanud,» tunnistab Vene.

Pärast Icefire’i müüki möödusid veel mõned kuud, kui eelmise aasta juunis tegi Vene otsuse taanduda Tuuma tegevjuhtimisest.

«Ütlen ausalt, esimesed kolm kuud ei teinud ma mitte midagi. Lebasin basseini ääres ja lugesin raamatuid,» tunnistab Vene, kes jagab oma elu Eesti ja Hollandi vahel, kus elab tema elukaaslane. «Olin Hollandis, maal, sõitsin jalgrattaga, käisin looduses, oli selline suur vabanemine.»

Tal oli üks unistus, mis oli sündinud juba 2016. aastal, kuid seni polnud selle teostamine ajapuuduse tõttu võimalik. Tookord juhtus üks märgiline sündmus, mis tema mõtlemist ja suhtumist oluliselt mõjutas.

Icefire oli siis väga kiire kasvu faasis ja kogu tegevus oli üles ehitatud tiimitööle. Kõik tiimijuhid olid hästi võimekad, aga osa inimesi ei suutnud omavahel kuidagi hakkama saada, ning Vene, kes üldiselt peab end heaks inimeste juhiks, ei osanud seda probleemi lahendada.

Tollane Telia juhatuse liige Tarmo Kärsna soovitas tal pöörduda gestaltterapeudi ja juhtimiskonsultandi Kasper Kivilo poole, kes tuli ja tegi neile kahepäevase workshop’i. Tulemuseks oli see, et juba esimese päeva õhtul kirjutas Venele tiimi kõige konfliktsem liige: «Vilve, aitäh Sulle!».

«Kui oled firma asutaja ja tegevjuht, siis see käib sinuga kogu aeg kaasas, mõtled sellele nii päeval kui ka ööl.»

«Vaatasin, et vau, mis see siis on, tema ei tahtnud ju selles workshop’is isegi osaleda. See oli minu jaoks nagu ime. Mõtlesin, et tahaksin ise ka ühel päeval osata teha sama, mida Kasper. See avas mu silmad!»

Kivilo oli lõpetanud Skandinaavia Gestalt Instituudi, mis asub Taanis. Plaan sinna kooli astuda tekkis Venel kohe pärast workshop’i läbimist, kuid ta andis endale aru, et tollase töö kõrvalt polnud see realistlik, sest koormus oleks olnud liiga suur. Pärast mullusuvist vabanemist tegi ta selle plaani teoks.

Loobus nõukogukohast

Tuumast lahkudes oli Vene laual ka plaan jätkata ettevõtte nõukogus, kuid seda ta ei teinud. Teadlikult.

«Lugesin hiljuti ühte konsultatsioonifirma McKinsey artiklit, kus kirjeldati täpselt minu mõtteid. Kui tuleb uus juht, siis peab teda 100 protsenti usaldama, sest muidu ei saa ta oma ideid ja mõtteid teoks teha; ei saa arendada ettevõtet vastavalt oma nägemusele. Ja kui ta ei saa teha seda, mida õigeks peab, siis ei ole mõtet inimest palgatagi.»

Vene ütleb, et tal oli piisavalt tarkust, et mitte hakata uut tegevjuhti õpetama. Pehmet nõu oleks ju võinud anda, aga siis oleksid ikkagi eristunud tema ja uue juhi nägemused. Kui need oleksid lahknenud, ei oleks kumbki õnnelik olnud. Samas näeb ta end teiste ettevõtete nõukogudes, ja praegu ongi käimas läbirääkimised ühe Eesti firmaga, kelle nime ta veel ei avalda.

Uue meeskonna loomine

Icefire’i müügiga andis Vene käest suurepärase meeskonna, mida Eesti-suguses väikeses riigis ei ole lihtne uuesti üles ehitada.

«Alustasime Tuumas kohe rahvusvahelist värbamist. Hirm oli, kuidas me kõik need eri rahvusest inimesed koos tööle ja inglise keeles suhtlema paneme. Aga meid aitasid meie süvateadmised panganduses ja tehnoloogias ning saime uusi inimesi ise välja koolitada, see aitas ühtse meeskonna loomisele palju kaasa,» lausub ta.

Vilve Vene (61)

2002–2021 Icefire OÜ juhatuse liige

2019–2022 Modular Technologies OÜ juhatuse liige

Alates 2017 Icecold Solutions OÜ juhatuse liige

Alates 2021 Mouse&Co Investments OÜ juhatuse liige

Alates 2023 Funderbeam Markets ASi nõukogu liige

Tuumal on kontorid nii Eestis, Londonis, Berliinis kui ka Hispaanias Málagas. Eestis tegutseb tehnoloogiatiim, kus arendatakse toodet ja juurutatakse seda, toetav tiim ja juristid. Londonis keskendutakse kohalikule turule, Berliinis ja Málagas tehakse müügi- ja turundustööd.

«Eestlased on väga head tootearendajad, aga midagi pole teha, müügis ja turundamises me ei ole nii head,» tõdeb Vene. «Oleme liiga tagasihoidlikud, aga müügivaldkond on üsna agressiivne ja nõuab järjekindlust, et esimesest tagasilöögist mitte kohkuda.»

Suured plaanid

Vene on mänginud ka mõttega Tuuma börsile viimisest stiilis never say never (ära kunagi ütle ei iial). Praegu on veel liiga vara sellele mõelda, sest firma on aktiivses kasvufaasis ja kasvukõver tõuseb järsult eeldatavalt järgmised kolm-neli aastat.

«Meie äris on oluline usaldus ja esimesed kliendid, kes meie toodet soovitavad,» räägib ta. «LHV lansseerib praegu meie toodet Londonis ja sealt loodame uut kasvu.»

«Eestlased on väga head tootearendajad, aga midagi pole teha, müügis ja turundamises me ei ole nii head. Oleme liiga tagasihoidlikud.»

Suurema kasvu ja turuosa võitmiseks ei välista Vene ka mõne Euroopa finantstehnoloogia ettevõttega ühinemist. «Tuleb mõelda, mida on vaja saavutada: kas tahan kliendibaasi, mingit uut võimekust või midagi muud, aga välistada seda kindlasti ei saa.»

Tuum on algusest peale olnud rahvusvaheline ettevõte, kus töötab koos palju eri rahvuseid. Kliendid asuvad üle kogu Euroopa, kaasa arvatud paar ettevõtet Eestis, LHV puhul küll nende Londoni filiaal.

«Eesti start-up’id on niivõrd edukad, sest võtavad kohe suuna rahvusvahelisele ärile – meie turg on lihtsalt liiga väike, erinevalt näiteks Saksamaast, mis võib Saksa kohaliku start-up’i vajadusi ilusti rahuldada,» ütleb ta.

Euroopa nr 1

Kolme aasta pärast töötab Tuumas 500 inimest ja praegu suurte projektide elluviimist takistav väiksuse probleem on lahendatud. Klientide arvu Vene ei prognoosi, kuid pakub, et selleks ajaks on Tuum üks TOP 3 hulka kuuluvast valikust pankade ja finantstehnoloogia ettevõtete jaoks maailmas.

«Tuuma äri üha laieneb ning ma loodan, et kolme aasta pärast oleme klientide jaoks number üks valik Euroopas ja esimese kolme seas terves maailmas,» kirjeldab Vene oma visiooni.

Lisaks pankadele ja finantsasutustele jagub aina rohkem ka teiste valdkondade ettevõtteid, kes pakuvad enda klientidele finantslahendusi, sest tarbija jaoks on oluline, et finantstoode oleks mugavalt kättesaadav just seal, kus vaja.

«Kui klient ostab televiisori, siis pakutakse talle kohe järelmaksu. Miks ei võiks sama võimalus olla saadaval ka näiteks kinnisvaraportaalis City24, kus klient saaks võrrelda erinevaid laenupakkumisi, valida enda jaoks soodsaima ning sõlmida laenulepingu veebis,» märgib Vene.

Žüriiliikme kommentaar

Helo Meigas.
Helo Meigas. Foto: Erakogu.

Helo Meigas

Eesti Posti nõukogu esimees

Vilve Vene on ettevõtja, kellel on julgust teha asju enda moodi – kui keskkond, kus ta töötab, ei vasta tema ootustele, läheb Vilve ja teeb ise endale sobiva keskkonna. Nii tekkiski tema esimene ettevõte, Icefire, mis kasvas koos oma klientidega, pakkudes rätsepalahendusi finantssektorile. Teine ettevõte, Tuum, on kasvuettevõte, kus fookuses on luua pankadele modulaarseid lahendusi ja neid skaleerida. Ärimudel võib ju muutuda, aga mis Vilve sõnade järgi tema jaoks läbi aegade ei ole muutunud, on eesmärk teha inimlikku ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles