Ranno Tingas: ettevõtjaks kasvatakse läbi otsuste ja valikute

, Ernst & Young Baltic partner ja juhatuse liige
Copy
Ranno Tingas.
Ranno Tingas. Foto: Erakogu.

Eesti ettevõtjad on erakordsed ja igal aastal suudavad Eesti aasta ettevõtja konkursi finalistid üllatada oma erilise nutikuse, sihikindluse ja töökusega, mille tulemuseks on suurepärased saavutused, sõltumata ümbritsevast keskkonnast. See tuletab meile meelde, et mida paremini läheb meie ettevõtjatel, seda paremini läheb meie riigil ning seda rohkem on võimalik head teha ja panustada parema maailma heaks.

Raske aeg teeb tugevamaks

Sõda ja häving Ukrainas on puudutanud meid kõiki ja selles reaalsuses tegutsevad igapäevaselt ka Eesti ettevõtjad. Lisaks energiakriis ja kiire inflatsioon ning paljudele ootamatult juhtunud intressimäärade positiivseks muutumine, mis lõpetas ajaloolise negatiivsete intressimäärade kümnendi. Nii nagu vaid aasta tagasi vaibunud pandeemia ajal, siis ka nüüd sõeluvad raskused välja, kelle tahtejõud, ärimudel, ärikultuur on tugevamad. Need kasvatavad ja laiendavad oma äri ning tulevad raskustest välja sitkemana. Keerulisemad ajad on nagu lakmuspaber, näidates ettevõtja tegelikku sisu, sest kiire kasvu ja vabalt kättesaadava kapitali ajastul pidi ebaõnnestumiseks päris palju «pingutama».

Selleks, et vaadata tulevikku, tasub korra vaadata tagasi – lausa paarsada aastat. Nimelt EY koostas hiljuti globaalse pereettevõtjate indeksi, kus 500 suurima seas on ka 6 ettevõtet, mis on asutatud aastatel 1610–1792. Seega on oma tuleviku ärile võimalik vaadata ka sellises perspektiivis. Mida oleks vaja, et Eesti ettevõtjad oleksid edukad palju pikemas vaates, kui järgmised 1–2–5–10 aastat?

Riik pakub ökosüsteemi

Kindlasti on palju aspekte, mis seda mõjutab, aga julgen väita, et üheks olulisemaks isikuomaduseks on ettevõtja riskijulgus ja kohanemisvõime keskkonnamuutustega. Edukas ettevõtja ei looda riigi toetustele, kuid ootab, et riik pakuks mõistlikku ja õiglast ning prognoositavat taustsüsteemi äri tegemiseks, kus ei määratle valikuid kellegi isiklikud ambitsioonid või emotsioonid. Eduka ettevõtja jaoks on parim, kui riik segab võimalikult vähe, aga samas reeglid on paigas – nagu autoga Tartu-Tallinna vahel sõites võid aimata, mis tee peal ees ootab.

Valimisteaastal on ikka ebakindlust – millised muudatused toob kaasa uus koalitsioon, kuid piiriüleselt tegutseva ettevõtja jaoks on see siiski vaid üks muutuja keerukas valemis. Seega isegi kui meil on ees riigikogu valimised, on palju olulisem see, mis suunas liigub Euroopa konkurentsivõime, kuidas mõjutavad inimkonda kliimamuutused ning kas tulevikumaailmas võidavad autoritaarsed või demokraatlikud väärtused.

Ettevõtjaks ei sünnita, vaid kasvatakse läbi paljude otsuste ja valikute. Selleks kasvuks on vajalik, et koduväljak oleks prognoositav ja kodupublik inspireeriv, ning loomulikult ka see, et oma tiimi oleks võtta haritud ja motiveeritud inimesi.

Jutustused Eesti edukatest ettevõtjatest on palju rohkem kui numbrite ritta seadmine või järjekordse edetabeli koostamine. Me soovime näha ettevõtte taga ettevõtjat ning tunnustada kõiki ettevõtjaid, kelle valikutest sõltub paljude meid ümbritsevate inimeste heaolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles