EY aasta ettevõtja nominent Ivo Suursoo seab liitujatele juba börsiplaane

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Suursoo OIXIO ja Columbuse suuromaniku Ivo Suursoo sõnul on konkurents IT-valdkonnas tihe, aga pigem on suurimaks mureks heade inimeste leidmine ja nende hoidmine.
Suursoo OIXIO ja Columbuse suuromaniku Ivo Suursoo sõnul on konkurents IT-valdkonnas tihe, aga pigem on suurimaks mureks heade inimeste leidmine ja nende hoidmine. Foto: Tairo Lutter

Ivo Suursoo plaanib ühendada kaks ettevõtet – OIXIO ja Columbus –, kaasata viieaastases perspektiivis kapitali ning minna kas Tallinna börsi alternatiivturule või leida investorid Funderbeamist.

51-aastane ettevõtja nendib finantseerimise kohta, et on selleks valdavalt kasutanud oma rahavoogusid ning väiksemas mahus ka pangafinantseeringuid, kuid välist raha ei ole OIXIO kaasanud. Siiski on OIXIO ja Columbus kaasanud pangalt olulises mahus laenu Columbuse Eesti ja Leedu äri väljaostmiseks Taani börsil noteeritud Columbuse emaettevõttelt. Ta näeb, et järgmise viie aasta jooksul viiakse läbi aktsiate avalik pakkumine mõnel börsil. Läbirääkimised selleks on toimunud nii idufirmade investori Funderbeami kui ka alternatiivturuga First North.

«Minu portfellis ja suunamisel on korraga kaks töötavat tehnoloogiaettevõtet, mis kokku moodustavad ühise tervikliku väärtuspakkumise,» lausub ta. «Nendeks on Eestis ja Leedus tegutsev äriprotsesside digitaliseerimine tarkvarade abil valdkonna ettevõte Columbus ning klassikalise IT (haldus ja lahendused) ja küberturbe ettevõte OIXIO.»

Tänavu jaanuaris avaldas Suursoo nii töötajatele kui ka esmastele klientidele, et aastal 2023 koonduvad need kaks ettevõtet ühiseks konsolideerumisüksuseks, mis tähendab, et ka turunduses hakatakse neid esitama ühtsena.

Kuidas sai kõik alguse?

Aastal 1992 asutati ettevõte OÜ Poniard, mis müüs arvuteid ning millest hiljem kasvas orgaaniliselt OÜ Max & Modem Tallinn ja seejärel Max 123 AS. Pärast viimase ühinemist Võrguvara ASiga sündis 2019. aastal OIXIO AS.

Ettevõtete ühinemise eesmärk oli luua suurim 100 protsenti Eesti kapitalil põhinev IT-taristu ettevõte ja tõsta kohalikku IT-teeninduse taset. OIXIO põhitegevuseks on ärikliendi IT-taristu täislahenduste ja -teenuste pakkumine alates nõustamisest ja projekteerimisest lahenduste müügi, juurutuse, järelhoolduse ja täishalduseni välja. Ettevõtte suurimate klientide hulka kuuluvad näiteks LHV, Tallink, Eesti Energia jt.

OIXIO ja Columbuse ühinemise eesmärk oli luua suurim 100 protsenti Eesti kapitalil põhinev IT-taristu ettevõte ja tõsta kohalikku IT-teeninduse taset.

Suursoo sõnul on temas ettevõtlikkus sees olnud kogu aeg. 1990. aastate alguses, olles veel Tallinna tehnikaülikoolis ehitusvaldkonna tudeng, lõi ta koos kursusekaaslastega tudengite ehitusfirma, mis viis neid ehitama tehnikaülikooli viimast korpust. Sealt edasi hakkasid nad projekte läbi viima, aga temal hakkas tekkima sügavam huvi IT-valdkonna vastu. Tõuke selleks sai ta Tallinna Lilleküla gümnaasiumist, kus üks õppesuund oli «Matemaatika ja arvutid». Huvi praktiseerimiseks olid koolis olemas ka Juku ja muud ajastukohased arvutid, mille taga õppis ta koos koolikaaslastega katse-eksitusmeetodil hiliste tundideni.

IT-huvi süvenedes lõi Suursoo OIXIO eelkäija – OÜ Poniard, mis tegeles arvutite müügiga. Nad olid Eestis esimesed, kes ostsid esilehe reklaami toonaselt ajalehelt Rahva Hääl, mille tulemusel müüsid nad kahe nädalaga 20 arvutit. Need tarniti Saksamaalt, kus oldi varem arvutimessil käidud ja kontaktid loodud. Tollal olid klientideks suured ja jõukad ettevõtted (näiteks pangad jt infrastruktuuriettevõtted), kuna arvutite ost oli ettevõtte jaoks kapitalimahukas investeering.

Sealt edasi kasvas ettevõte orgaaniliselt, muutes enda nime korduvalt ning omandades ka ühe väikese ettevõtte Tartus.

Oma praegusele kujule jõudis OIXIO 2019. aastal, mil ettevõte ühines Võrguvara ASiga.

Kui varem oli ettevõtte põhitegevus infotehnoloogia tarnimine, siis nüüdseks on see IT-teenuste ja küberturvalisuse pakkumine, mille puhul peetakse oluliseks ka pikaaegsete kliendisuhete hoidmist.

Eelmisest kriisist kenasti välja

Suursoo peab uhkeks saavutuseks raskuste ületamist üle-eelmise finantskriisi ajal, mis nende valdkonnas tähendas iga teise ettevõtte käibe kukkumist 50 protsendi jagu. Sellest kriisist õnnestus välja tulla suurema kapitaliseeritusega ja tugevamana veel kui kriisi sisenedes. Lisaks õpiti efektiivsuse olulisust: et saada palgakulusid alla, tuli koondada kolmandik inimesi ja ülejäänutel palku kärpida.

Allesjäänud töötajatest ei lahkunud keegi, vaid hoiti ühtset tugevat rinnet ja mindi koos raskest ajast läbi. Raske aeg kestis ettevõtja sõnul vaid pool aastat, pärast seda hakkas firma õigeaegsete investeeringute toel kiirelt kosuma.

Äritegevus IT-valdkonnas sai küll Ivo Suursoo jaoks alguse arvutite müümisega, kuid ettevõtja sai kiiresti aru, et sellega ühiskonnale suurt mõju ei avalda.

Praeguse majandusolukorra kohta tõdeb Suursoo, et sellel on mõju nende tegevusele. Ettevõte teeb väga palju koostööd tööstusettevõtetega (näiteks puidutööstuse lipulaevadega), kes hetkel kannatavad ja peavad inimesi koondama. Samas näeb ta sarnasusi eelmise finantskriisiga, kus OIXIO käive kahanes üldise majandusega proportsioonis, kuid Columbuse käive ei kasvanud ega kahanenud. Keerulistel aegadel tulevad neile tavaliselt teist tüüpi IT-tööd (nt automatiseerimised või digitaliseerimised), mis aitaksid ettevõtetel kriisi üle elada püsikulude vähendamise kaudu.

Klientidele paljuski märkamatult

Ühinevad ettevõtted on teinud aastate jooksul palju suuri ja olulisi projekte, mis tavainimesele silma ei hakka, aga on olnud kliendile kvaliteedi tasandilt olulised: näiteks ERRi digiarhiivi loomine või võrgulahendused Tallinna Sadamas. Suursoo sõnul on sellistes projektides osalemine strateegiline otsus – panustada tuleb palju, aga ei tea kuna­gi, kas see toob midagi ettevõttele tagasi. Tänapäeval on kõik IT-põhine ja tavaliselt ei pane ettevõtted tähele, kui nende IT toimib hästi, aga nad märkavad, kui see ei toimi.

OIXIO eesmärk ongi tagada oma klientidele märkamatult toimiv IT ja selle turvalisus. Suursoo hinnangul pole ettevõttel hirmuäratavaid konkurente, sest ta hindab nende visiooni väga tugevaks. Vaatamata sellele hoitakse konkurentidel silma peal ning tehakse regulaarselt konkurentsianalüüse.

Motivatsioonisüsteemi töötajate hoidmiseks nimetab ta IT-sektori ettevõtte kohta tavaliseks, kuhu kuuluvad ka näiteks osalusoptsioonid. Üldiselt tunneb ta, et inimesed on motiveeritud oma tööd hästi tegema ja muutuvtasu osakaal on aastatega vähenenud.

Suurejoonelised kasvuplaanid

OIXIOs kestab strateegiatsükkel kolm aastat ja praeguse tsükli eesmärk oli jõuda mulluseks Eesti kolme suurima IT-infrastruktuuri ettevõtte hulka (eesmärk oli kasvatada käive 2022. aastal 22 miljoni euroni, 2021. aastal saavutati 14 miljonit; 2022. aasta tulemus oli vaatamata majanduse jahtumisele 17,9 miljonit). See teeb aastaseks käibekasvuks 24 protsenti.

Columbus kasvatas mullu Eestis ja Leedus käivet 3 protsenti, 13,7 miljoni euroni. Kokku suurenes grupi käive 14 protsenti, 31,6 miljoni euroni.

OIXIO teenis mullu 360 000 euro suuruse kasumi aasta varasema 24 000 euro suuruse kahjumi kõrvale. Columbuse maksueelne kasum kasvas 390 000 eurolt 760 000 euroni. Kokku kasvas maksueelne kasum 365 000 eurolt 1,1 miljoni euroni. Ettevõtetes töötas kokku 215 töötajat.

Eesmärk oli saada suurimaks Eesti kapitalil põhinevaks IT-infrastruktuuri ettevõtteks, mille nad ka saavutasid.

Sellesse strateegiatsükli plaani kuulub välisturgudele laienemine. Praegu tehakse tööd ka Eestist väljapoole, kuid välismaal esindusi ei ole. Erandiks on vaid Leedu, kus OIXIO sõsarettevõte Columbus Eesti laienes läbi kohaliku ettevõtte ostu.

Selle aasta äriplaanid näevad ette umbes kümneprotsendilise kasvu.

«OIXIO peaks jõudma 20 miljoni piirimaile ja Columbus umbes 15 miljoni piirile, aga kindlasti oleme lähenemistes võrreldes eelmise aastaga konservatiivsemad, kuna õhus on suur hulk teadmatust majanduskeskkonna arengute kohta,» räägib Suursoo. «Kasumi kasvu prognoosime 5–8 protsenti.»

Riist- ja tarkvarailma tervikpartnerlus

Plaanis on jõuda «nullist sajani» teenuseni, mis tähendab, et sisuliselt suudetakse olla täisteenuse pakkuja kõiges, välja arvatud internetiühenduse majja toomine – see jääb telekommunikatsiooni partneri teha.

«Võtame välisühenduse, loome sinna ümber ettevõtte sisevõrgu, kogu kasutajate töövahendite ja serverite infrastruktuuri ning kaitseme selle moodsate küberturbe praktikate ja tehnoloogiatega selleks, et toimiv ja turvaline IT oleks ettevõtte nähtamatu konkurentsieelis – seda kõike teeb OIXIO,» kirjeldab Suursoo.

«Seejärel koostame ettevõtte digitaliseerimise arengukava ja viime selle erinevate tarkvaradega ellu, kuniks ettevõttest on saanud digiarengu edulugu – seda teeb siis Columbus. Need kaks maailma – võiks öelda ka riist- ja tarkvaramaailm – on aga erinevates kohtades tihedalt põimunud, ja just see fakt aitab meil olla tervikpartnerina efektiivne.»

Žüriiliikme kommentaar

Aavo Kokk.
Aavo Kokk. Foto: Erakogu.

Aavo Kokk

US Real Estate nõukogu esimees

Ivo ütleb, et ta on oma firmades võtnud unistaja rolli. Ehk ta seab eesmärke kaugemale, kui praktiline meel tahaks lubada.

Ivo usub, et ettevõtetele loodavad IT-lahendused peavad olema hoopis rohkem toodete moodi, kui nad täna on. Lihtsad rakendada ja intuitiivsed kasutamisel. Seejuures eriti just küberturbe valdkonnas, kuna jätkuvalt ei ole keskmise suurusega ja väikesed ettevõtted kaitstud ja valmis küberkallaletunge tõrjuma.

Ivo nägemuse kohaselt peaks IT-teenust konsolideerima, et IT-firmad saaksid teha oma klientidele terviklikke väärtuspakkumisi. Ivo on asunud oma visiooni teostama. Ta on seadnud sihi ettevõtet kasvatada sobilike ettevõtetega liitudes. Ning ta on juba pikemat aega koolitanud ennast ja meeskonda, et mõista paremini nende ettevõtete äri iseloomu ja protsesse, kellele Ivo firmad oma teenuseid ja tooteid müüvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles