Ettevõtjate laenuvõimalused paranevad: riiklik käendus viiekordistub

BNS
Copy
Kredex. Pilt on illustreeriv.
Kredex. Pilt on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter / Postimees Grupp

Alates 15. aprillist hakkavad kehtima KredExi laenukäenduse uued tingimused ettevõtetele, mille kohaselt laenukäenduse ülempiir viiekordistub, tõustes 25 miljoni euroni.

Seni sai KredEx ettevõtjatele anda käendusi maksimaalselt 5 miljoni euro ulatuses.

«Laenukäenduse piirmäärade tõstmisega saame toetada pangalaenude kättesaadavust suurusjärgu võrra ambitsioonikamatele projektidele,» selgitas Ettevõtluse Arendamise Sihatasutuse (EAS) ja KredExi ühendasutuse käenduste ja laenude osakonna juht Kaarel Aus.

Aus lisas, et 2023. aastal tullakse välja suurtehingute käendamise pilootprojektiga, jälgitakse taotlusi ja ettevõtjate vajadusi ning kui selgub, et teenusetingimused jäävad mõne olulise projekti jaoks liiga piiravaks, siis vaadatakse need üle. Tema sõnul jätkub töö ka edasikindlustajate ja Euroopa Komisjoniga, et laenukäenduse piirmäärasid edaspidi veelgi suurendada.

Suuremat käendust saavad energia- ja ressursikasutuse tõhustamisele ja digitaliseerimisele keskenduvad ning jätkusuutlikud projektid.

Chemi-Pharmi juht Ruth Oltjer tunnustas otsust tõsta riikliku laenukäenduse ülempiiri 25 miljoni euroni, tema sõnul annab see ettevõtetele tiivad. «See võimaldab kaasata suures mahus välisinvesteeringuid, luua uusi töökohti, suurendab ettevõtete ekspordivõimekust, kasvatab Eesti majandust tervikuna ja aitab viia ellu seni püüdmatuid unistusi,» ütles Oltjer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles