Graafik ⟩ Panganduskaos USA-s lõi ka euribori järsult alla

Erkki Erilaid
Copy
Kodulaenude baasintress euribor tegu järsu kukkumise.
Kodulaenude baasintress euribor tegu järsu kukkumise. Foto: Sander Ilvest

USA pankade probleemid kajastuvad juba tugevalt ka eluasemelaenude baasintressiks oleva euribori intressimäärades. Kuue kuu euribor langes täna koguni kümnendiku võrra.

Eestis enamuste kodulaenude baasintressina kasutatav kuue kuu euribor noteeriti täna 3,035 protsendil, esmaspäevane näit oli 3,375 protsenti.

Ka Soomes laialt kodulaenude hinnastamisel kasutatav 12 kuu euribor langes järsult 0,35 protsendipunkti. 12 kuu euribori intress oli täna 3,509 protsenti, esmaspäeval oli see 3,858 protsenti, vahendas Soome Kauppalehti.

«Täna nähtud 35-punktine kukkumine oli selle intressimäära suurim igapäevane liikumine, mida kunagi nähtud,» kommenteeris Nordea peaanalüütik Jan Von Gerich euribori muutust Twitteris. Von Gerich ennustab samas, et langus on lühiajaline ning hindab, et euribor pöördub lähipäevil taas tõusuteele.

OP panga vanemökonomist Jari Hännikäinen oli samuti Twitteris üllatunud euribori järsust langusest. «Samaväärset kukkumist ei nähtud ei finantskriisis, eurokriisis ega koroonakriisis. See annab perspektiivi intressimäärade liikumise jõule,» säutsus Hännikäinen Twitteris.

Euriborid tõusid viimase aasta jooksul selgelt, kajastades muu hulgas Euroopa inflatsioonitrendi ja keskpankade oodatavaid intressitõuse. Nüüd on hakatud turgudel Silicon Valley Banki kokkuvarisemisele järgnenud üleilmse turbulentsi tõttu üha enam arvama, et keskpangad ei pruugi enam senises tempos intressimäärasid kergitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles