Süüdlane käes! Töötajad näitavad näpuga tegevjuhi peale

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Silicon Valley Bank tegevjuht Greg Becker.
Silicon Valley Bank tegevjuht Greg Becker. Foto: PATRICK T. FALLON

Otsidest süüdlast, kes põhjustas Silicon Valley panga (SVB) kokkuvarisemise, näitab tehnoloogiasektor näpuga SVB tegevjuhi Greg Beckeri peale, kes lubas oma ettevõttel minna ajalukku USA pangaturu suuruselt teise pankrotiga.

Üks Silicon Valley panga töötaja, kes soovis anonüümsust, oli jahmunud sellest, kuidas Becker tunnistas avalikult panga finantsprobleemide ulatust enne, kui hakkas otsima raha. See pani aluse paanikale, mis tekkis, kui kliendid püüdsid raha välja tõmmata.

«See oli täiesti idiootne,» ütles Silicon Valley panga varahalduse töötaja intervjuus CNNile. «Nad olid oma tegevuses väga läbipaistvad. See on täpselt vastupidine sellele, mida tavalises skandaalis näete. Kuid nende läbipaistvus ja otsekohesus hukutasid neid.»

Becker ja tema juhtkond avaldasid möödunud kolmapäeva õhtul lootust koguda 2,25 miljardit dollarit kapitali ja müüa varasid 21 miljardi dollari ulatuses. See tõi kaasa 1,8 miljardi dollari suuruse kahjumi.

See uudis tekitas hirmulaine Silicon Valleys, kus pank on startup'ide peamine laenuandja. Paljud neist sattusid paanikasse, tõmmates ainuüksi eelmisel neljapäeval pangast välja 42 miljardit dollarit, kui Silicon Valley Banki aktsia kukkus California reguleerivate asutuste esitatud andmete kohaselt 60 protsenti.

Selle päeva lõpuks oli Silicon Valley pank ligikaudu 958 miljoni dollariga miinuses.

Aruannete kohaselt said SVB töötajad preemiaid tunde enne panga sulgemist.

«Inimesed on lihtsalt šokeeritud, kui rumal tegevjuht on,» ütles Silicon Valley Banki sisering. «Te olete tegutsenud 40 aastat ja ütlete mulle, et te ei saa eraviisiliselt koguda kahte miljardit dollarit? Istuge reaktiivlennuki peale ja lennake, nagu kõik teisedki, Kuveiti ning andke neile kontroll ühe kolmandiku panga üle.»

Silicon Valley Bank ei vastanud kommentaaritaotlustele, kuid Becker on väidetavalt töötajate ees olukorra pärast vabandanud.

«Olen siin seda sõnumit edastamas väga raske südamega,» ütles Becker reedel Reutersi teatel töötajatele saadetud videosõnumis. «Ma ei kujuta ette, mis teie peas toimub ja mõtlete kindlasti töö ja tuleviku üle.»

Yale'i juhtimiskooli tegevjuhtimise instituudi (CELI) tegevjuht Jeff Sonnenfeld ütles CNNile, et nõustub, et Silicon Valley Banki juhtkond väärib kriitikat nende «kurdi ja vigase juhtimise eest».

«Keegi süütas tiku ja pank karjus «tulekahju!». Ja see tõmbas tõsiselt häirekella, kuna oli tõsine mure läbipaistvuse ja aususe pärast,» ütlesid Sonnenfeld ja CELI uuringudirektor Steven Tian pühapäeval CNNile saadetud meilis.

Sonnenfeld ja Tian ütlesid, et kolmapäeva õhtul märkimata jäänud 2,25 miljardi dollari suuruse kapitali suurendamise teade mitte ainult ei olnud «ebavajalik», kuna Silicon Valley pangal oli piisavalt kapitali, mis ületas palju regulatiivseid nõudeid, vaid ka 1,8 miljardi dollari suurust kahjumit ei olnud vaja samaaegselt paljastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles