INTERVJUU ⟩ Ain Hanschmidt: Infortari börsiplaan ei tulnud ootamatult

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Infortar juhatuse esimees Ain Hanschmidt
Infortar juhatuse esimees Ain Hanschmidt Foto: Mihkel Maripuu

Infortar teatas täna ootamatult plaanist börsile minna. Ettevõtte juht Ain Hanschmidt selgitab veidi plaani tagamaid.

Kuidas tekkis ootamatult plaan viia Infortar börsile?

Ega see plaan väga ootamatult ei tulnud. Me oleme pidevalt kasvanud ja rahvusvaheliseks muutunud. Meile tundub, et kui oleme siin Eestis, Lätis, Leedus, Soomes ja nüüd ka Poolas ning kui me tahame geograafiliselt laieneda, siis meil on avaliku ettevõttena kergem laieneda. Oleme piisavalt suured ja päris edukad, on aeg hakata seda edu teiste aktsionäridega jagama.

Mis ajal võiks börsile minek toimuda?

Ma arvan, et lähitulevikus. Kuupäevad ütlevad nõustajad, et millal pakkumine toimub ning toimuvad investorkohtumised ja kohtumised väikeinvestoritega. Nõustajatega juba töö käib.

Kas me räägime ikka sellest aastast?

Jah, lähitulevikus. Keskkond on praegu hästi keeruline. USAs pangad kukuvad, Eesti majandus langeb. Teistpidi vaadates – millal see keskkond hea on, seda me kunagi ei tea. Alati on probleeme.

Mis börsile on plaanis minna?

Tallinna börsile. Meie peakontor on Tallinnas, põhiliselt oleme ka back office'itega siin. Ei kavatse kuhugi Londonisse, Šveitsi või Luksemburgi minna.

Kui suurt osalust on plaanis pakkuda või mis summat kaasata?

See selgub töö käigus. Seda ütlevad meie nõustajad. Tahame täiendavat raha juurde kaasata. Olemasolevad aktsionärid aktsiaid ei müü.

Kui kaugele on prospekti ettevalmistamisega jõutud?

Väga kaugele. Enamik prospektist on valmis, vaja veel viimased numbrid panna ja kooskõlastada.

Sageli müüakse osalus siis, kui kasvupotentsiaal on ammendatud. Kus Infortar näeb kasvu?

Me ei müü oma aktsiaid, uusi aktsiaid emiteerime. Tahame rahvusvaheliselt laieneda, minnes uutesse riikidesse. Nendes riikides, kus me oleme, tahame oma turuosa kasvatada. Me oleme unikaalne investeerimisfirma, kes tegutseb Eestis, Lätis, Leedus, Soomes ja Poolas.

Meie kolm põhifookust on merelaevandus, kus me oleme investeerinud Tallinki ja meil on seal 40-protsendine osalus. Tallink taastub praegu hästi. Teine on energeetika, kus oleme sada protsenti Eesti Gaasi omanik. Ja meil on kinnisvara umbes 200 miljoni euro väärtuses. Meil on riskid hajutatud olenemata sellest, mis majandussituatsioon on, mingi valdkond ikka teenib.

Kas Infortari börsile jõudes muutub ebavajalikuks hoida ka Tallinki eraldi börsil?

Ei muutu. Meie börsile minek Tallinki ei puuduta. Poolteist aastat tagasi me investeerisime Tallinki, mis on hästi kapitaliseeritud, väga likviidne. Tallink taastub praegu. Eelmise aasta EBITDA-kasum oli Tallinkil 135 miljonit eurot. Ajas tagasi vaadates 2018. aastal oli Tallinki EBITDA 142 miljonit eurot. See on peaaegu samas suurusjärgus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles