Tuulepargi vastu võitlev Sõrve elanik ei saanud riigikohtust abi

PM Majandus
Copy
Meretuulepark. Pilt on illustratiivne.
Meretuulepark. Pilt on illustratiivne. Foto: Yves Herman

Riigikohus jättis läbi vaatamata Sõrve poolsaare elaniku kaebuse selle kohta, et tema elukohast rohkem kui 11 kilomeetri kaugusele merre rajatakse tuulepark. Kohtu hinnangul ei saa nii kaugel asuv tuulepark ilmselgelt kaebaja õigusi riivata.

Planeeringu vaidlustas Sõrve poolsaare maaomanik, kelle maavaldustest ja elukohast jäi tuulikute püstitamiseks sobiv ala vähemalt 11 kilomeetri kaugusele. Kaebaja väitel polnud piisavalt uuritud tuuleparkide mõju tema elukeskkonnale ning varale ja selle väärtusele. Muu hulgas valmistasid talle muret tuulikutega kaasnev müra ja nende mõju merevaatele.

Haldus- ja ringkonnakohus ning nüüd ka riigikohtu kolleegium jätsid maaomaniku kaebuse läbi vaatamata. Riigikohtu kolleegium selgitas, et riik on seadnud eesmärgiks ja võtnud endale ka kohustuse edendada taastuvenergia kasutamist. Kuna tuuleenergia arendamine saab toimuda ainult teemaplaneeringus määratud merealadel, siis on seal tuuleparkide rajamine võrreldes muude huvidega nüüd esikohal.

Riigkohus rõhutas, et kohtule võivad kaebuse esitada kõik need, kelle õigusi planeering kahjustab, kuid praegusel juhul kaebaja õiguste rikkumisest rääkida ei saa, sest lähim arendusala asub tema elukohast rohkem kui 11 kilomeetri kaugusel.

Riigikohus on varem tunnistanud ümbruskonna elanike kaebeõigust, kui tuulikud on jäänud elamutest umbes kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles