Iduettevõtja Kaidi Ruusalepp: ma ei usu, et SVB pankrot mõjutab Eesti firmasid

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Funderbeam looja ja tegevjuht Kaidi Ruusalepp.
Funderbeam looja ja tegevjuht Kaidi Ruusalepp. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Eestis tegutsevaid idufirmasid ühendava Eesti Asutajate Seltsi president Kaidi Ruusalepp ütles Vikerraadios USA investeerimispanga Silicon Valley Bank (SVB) hiljutist krahhi kommenteerides, et ta ei usu, et see mõjutab Eesti idufirmade toimetulekut ja laenusaamine võimalusi.

Ruusalepa sõnul pole täpselt teada, kui paljud Eesti ettevõtted SVBs oma raha hoidsid. «Minule teada on Eestis iduettevõtted väga hästi oma riske maandanud. Nad ei ole hoidnud oma varasid ühes pangas. Ma ei tea, et kellelgi oleks lühiajalisi likviidsusprobleeme, et nad ei suudaks töötajate palka maksta ega arveid tasuda,» lausus ta.

Samas möönab Ruusalepp, et finantsturu usaldus sai kannatada. «Loodan, et nädala jooksul tulevad rahustavad sõnumid, ning turg rahuneb,» ütles ta. Ta ei usu, et SVB pankrot mõjutab Eesti idufirmade laenusaamine võimalusi, kuna muudatused ärilaenude andmisel toimusid juba eelmisel aastal, kui pangad võtsid laenude andmisel konservatiivsema suuna.

Eelmise nädala neljapäeval selgus, et SVB on maksevõimetu. SVB on alates 1980. aastatest olnud USAs üks peamisi idufirmadele laenajaid. Pank on andnud laenu üle maailma, sealhulgas ka Euroopa ettevõtjatele.

USA valitsus teatas, et tagab klientidele nende hoiused. Ühendkuningriigis ostis SVB hoiused HSBC pank, nii et ettevõtjad saavad soovi korral oma raha välja võtta.

Mis põhjustas pankroti?

Ruusalepa sõnul kahekordistus koroonakriisi ajal SVB panga hoiuste maht, kuid ilmselt ei suutnud pangajuhid suurenenud hoiuseid piisavalt hästi investeerida. «Ilmselt võeti lühiajalisele kapitalile liiga palju pikaajalist investeeringut peale. Varad investeeriti võlakirjadesse ning kui vahepeal tõusid intressimäärad, siis see risk realiseerus,» pakkus Ruusalepp.

Asutajate Selts koondab kiiresti kasvavate tehnoloogiafirmade (ehk idufirmade) asutajaid, kes Eestis tegutsevad. Ühingu juhatusse kuuluvad teiste hulgas ettevõtjad Allan Martinson ja Martin Villig (tehnoloogiafirma Bolt kaasasutaja).

Ruusalepp on ka investeerimisplatvormi Funderbeam asutaja ja juht.

Eestlastega seotud Wise oluliselt kannatada ei saanud

Rahaülekandeteenuseid pakkuv Wise teatas esmaspäeval, et nende kokkupuude SVB pangaga oli minimaalne ja seega pankrot neid oluliselt ei mõjuta.

«Meil on minimaalne riskipositsioon SVB suhtes krediidiliini kaudu koos kuue teise suure pangaga ning väike sularahasaldo ettevõtte ärikontol,» sõnas firma pressiesindaja uudisteagentuurile Reuters. Pressiesindaja lisas, et tegu pole märkimisväärse summaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles