Ukraina lükkas tagasi Venemaa ettepaneku teraviljaekspordi lepingu pikendamiseks

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Viljalaevad Mustal merel.
Viljalaevad Mustal merel. Foto: Yulii Zozulia

Ukraina lükkas tagasi Venemaa pakkumise pikendada teravilja ekspordilepingut vaid 60 päeva võrra.

Kui Venemaa teatas, et on lepingu piiratud pikendamiseks avatud, ütles Ukraina infrastruktuuriminister Oleksandr Kubrakov Twitteris, et venelaste ettepanek on vastuolus üldleppe tingimustega, mis lubavad lepingut pikendada vähemalt 120 päeva. Viimati uuendati lepet novembris.

Musta mere teraviljaalgatuse tingimuste kohaselt kehtib see 120 päeva alates allkirjastamisest ja seda saab automaatselt pikendada sama perioodi võrra, välja arvatud juhul, kui üks pooltest teatab oma kavatsusest see lõpetada või seda muuta.

«Ootame ÜRO ja Türgi ametlikku seisukohta algatuse tagajatena,» kirjutas Kubrakov.

ÜRO teatas, et võttis teadmiseks Venemaa ettepaneku pikendada lepingut 60 päeva võrra ning teeb «kõik võimaliku», et säilitada lepingu terviklikkus ja tagada selle järjepidevus.

Venemaa asevälisminister Sergei Veršinin ütles, viidates paralleelsele kokkuleppele Venemaa põllumajanduskaubanduse kohta, et Venemaa edasise hoiaku määrab edasiminek tema ekspordi «normaliseerimisel», sealhulgas sellistes küsimustes, nagu pangamaksed, logistika, kindlustus ja ammoniaagitoru avamine. Venemaa põllukultuuridele ja väetistele ei ole sanktsioonid otseselt suunatud ning Venemaa tarnib jätkuvalt suuri koguseid teravilja.

Musta mere teraviljaalgatus, mis tagab saagiekspordi ohutu läbipääsu kolmest sadamast, on võimaldanud Ukrainal pärast sadamate sulgemist vedada välja rohkem kui 24 miljonit tonni vilja, aidates vähendada sellega oluliselt toidukaupade kulusid, mis tõusid pärast Venemaa sõjalist sissetungi rekordilisele tasemele.

Peale Musta mere sadamate veetakse saaki välja ka mööda raudteed, maanteed ja jõgesid, kuid need marsruudid ei suuda ilma sadamateta kogu selle kaubavooga toime tulla.

Kuigi sõda on Ukraina saaki räsinud, on see endiselt põllumajanduse raskekaallane ja kuulub maailma suurimate toiduainete tarnijate hulka alates päevalilleõlist kuni nisu ja maisini. Nisu futuurid Chicagos tõusid pärast Venemaa ja Ukraina kommentaare 0,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles