Investor: stress on nagu aastal 1987

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Võlakirjad on muutunud heitlikuks
Võlakirjad on muutunud heitlikuks Foto: AFP/SCANPIX

Evercore ISI tegevdirektor võrdleb praegust pangastressi 1987. aastaga, kui laenu-hoiupankade kriis päädis börsikrahhiga.

«Vaid 24 tundi pärast USA keskpanga juhi viidet, et intressitõus võib tulla 0,5 protsendipunkti ja sellele järgnenud finantsstress näitavad, kui ekstreemselt ebakindlates oludes me toimetame,» ütles Evercore ISI vanemtegevdirektor Julian Emanuel CNBC-le.

Ta märkis klientidele saadetud investeerimiskirjas, et pärast Silicon Valley Banki hävingut on USA valitsuse 2-aastaste võlakirjade tootlust täiesti kohane võrrelda 1987. aastaga. Kolme päevaga sadas USA valitsuse 2-aastase võlakirja tootlus 5,08 protsendilt 3,99 protsendile.

«Majanduslangus on alles teel.»

«Selline kukkumine on võrreldav ainult 1987. aastaga, kui Greenspan tutvustas vaadet, et pakutakse piiramatut likviidsust ja kärbiti intressimäära 0,75 protsendipunkti võrra,» märkis ta.

Ta märkis, et kui USA keskpank jätkab intressimäärade tõstmist, on hunnik probleeme alles ootel. «Praegu on näha alles rahapoliitika karmistamise esimesi tabamusi,» rääkis ta. «Majanduslangus on alles teel.»

Ta prognoosis kerget majanduslangust ja seda, et aktsiaturg läheb uuesti testima läinud aasta oktoobri börsipõhju. «Me tahame osana mängust näha piisavalt suurt aktsiate kukkumist, et need muutuksid taas atraktiivseks,» lausus Emanuel. «Praegu oleme sellest väga kaugel.»

Tema prognoosib aasta lõpuks S&P 500 indeksi jõudmist 4150 punktile, mis tähendaks esmaspäevasest indeksi sulgemisväärtusest kaheksaprotsendist tõusuruumi.

USA valitsuse võlakirjade asemel tuleks nüüd vaadata, mis toimub laiemalt korporatiivvõlakirjadega, soovitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles