Putin kohtub esimest korda pärast sõja algust ärimagnaatidega (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: sputnik

Venemaa president Vladimir Putin kohtub sel nädalal esimest korda pärast sõja algust ärimagnaatidega, kellelt tahab saada riigikassasse rohkem makse.

16. märtsile plaanitud kohtumine Venemaa Töösturite ja Ettevõtjate Liidu (RSPP) tippliikmetega toimub ajal, mil valitsus püüab katta sõjategevusega kasvanud kulutusi ja suurendab ettevõtetele survet maksta rohkem makse. Eelmise aasta kohtumine suurärimeestega jäi sõja tõttu ära.

Putin kavatseb tänavuses pöördumises keskenduda majanduskasvu elavdamisele ja ettevõtete suurematele kohustustele, ütlesid asjaga kursis allikad. Samal ajal loodavad magnaadid anda märku murest riigi kasvava rolli pärast majanduses ja nõuda otsuseid ettevõtluskeskkonna liberaliseerimiseks. Selle hulka kuulub ka kriminaalkaristuste tühistamine mõne majanduskuriteo, sealhulgas rahapesu eest.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov keeldus Putini plaane kommenteerimast.

Valitsus survestab üha suureneva eelarvedefitsiidi tõttu ettevõtteid sel aastal maksma 300 miljardit rubla (3,9 miljardit dollarit) lisamakse. Lõplikku otsust selles küsimuses kohtumiselt siiski ei oodata, ütlesid aruteludega kursis inimesed.

Kui eelmisel aastal olid paljud suurärimehed mures, et enda koos Putiniga avalikult näitamine võib muuta nad sanktsioonide sihtmärgiks, siis praegu kehtivad piirangud enamikule RSPP juhatuse liikmetele.

RSPP koosolekutel peab Putin tavaliselt kõne ja seejärel peetakse suletud uste taga arutelu. Eelmisel kuul kutsus Putin välismaal elavaid suurettevõtete omanikke üles siduma end otsesemalt kodumaaga.

«Kui selliste ettevõtete juhid või omanikud muutuvad sõltuvaks valitsustest, mis rakendavad Venemaa suhtes ebasõbralikku poliitikat, kujutab see endast suurt ohtu meile ja meie riigile,» ütles Putin oma kõnes.

«Aeg on näha, et läänes on need inimesed alati olnud ja jäävad teise klassi võõraks, kelle raha, sidemed ja omandatud krahvide või linnapea tiitlid neid ei aita,» ütles Putin. «Nad peavad mõistma, et nad on seal teise klassi inimesed.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles