Personalifirma: erisoodustusmaks on maksusüsteemi rudiment, mis tuleks kaotada

BNS
Copy
Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra.
Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. Foto: Raul Mee

Personaliettevõtte Manpower hinnangul on erisoodustusmaks tänases päevas maksusüsteemi rudiment ning see tuleks kaotada nii töötajate vaimse ja füüsilise tervise edendamiselt, tööandja pensionilt kui ka majutuselt ja transpordilt.

Hetkeks maksulaekumine küll seetõttu pisut langeb, aga suures plaanis on riigi võit mõõtmatult suurem – inimestel on töö ja nad ei ela toetustest, nad on tervemad ja koormavad vähem meditsiinisüsteemi ning pension ei jää üksnes väheneva noore rahvastiku kanda, leidis Manpower oma edastatud ettepanekutes loodavale koalitsioonileppele.

Samuti tuleks firma hinnangul kehtestada sotsiaalmaksule lagi, millest on räägitud pikalt. Lae kehtestamine soodustaks ettevõtete tahet tuua oma peakontor Eestisse, mis omakorda soodustaks kõrgepalgaliste ametikohtade teket.

Manpoweri teatel tuleks kaaluda ka teenusmajanduse töö reguleerimiseks eraldi seaduse loomist. Samuti võiks riik lubada kehtestada töö raamlepinguid, mis ei kohustaks kumbagi poolt millekski, aga võimaldaks ühel poolel tööd pakkuda ja teisel seda soovi korral teha. Samuti tuleb ettevõtte sõnul leppida faktiga, et niinimetatud OÜ-tamine on globaalne trend, mille vastu ei tasu võidelda, vaid arutada, kuidas seda teha nii, et kõik osapooled, ka maksukoguja, oleksid rahul.

Personalirendil on Manpoweri arvates Eestis jätkuvalt kesine maine, sest turgu solgivad hangeldajad, kelle tegutsemine on paremal juhul seadusega piiripealne, halvemal juhul kuritegelik. Seetõttu peaksid personalirendiettevõtted olema kas litsentseeritud või tuleks oluliselt tugevdada nende tegevuse üle järelevalvet.

Ettevõte näeb vajakaolemisi ka katseaega reguleerivas seaduses, näiteks on sealt puudu võimalus rakendada katseaega ettevõtte siseselt uuele ametikohale liikumisel. Ühe ettepanekuna paneb Manpower välja ka võimaluse lühendada katseajal lepingu lõpetamise etteteatamise tähtaegu, sest reaalses elus lahkuvad töötajad katseajal päeva pealt.

Viimaseks tegi Manpower ettepaneku kaotada limiidid tööjõu impordilt, kuna täna kehtivas kvoodisüsteemis loeb kvaliteedi asemel pelgalt taotlemise kiirus. Kvantiteedi asemel võiks fookuse suunata kvaliteedile – riik võiks ettevõtte hinnangul korraldada või soodustada hankeid Eestile lisandväärtust loovate inimeste leidmiseks ja siia toomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles