SVB panga kokkuvarisemisest alanud kriis levib üle maailma

Erkki Erilaid
Copy
Silicon Valley Bank California osariigis Santa Claras.
Silicon Valley Bank California osariigis Santa Claras. Foto: Jeff Chiu

USA Silicon Valley Banki (SVB) kokkuvarisemise mõjud on tänaseks jõudnud mitmete pankade ja iduettevõteteni üle terve maailma Londonist Singapurini.

California idufirmade asutajad on paanikas oma arvatel olevale rahale juurdepääsu ja töötajatele palkade maksmise üle. Raha kaotamise hirm on jõudnud juba Kanadasse, Indiasse ja Hiinasse. Pankade aktsiad tegid seetõttu reedel pea kõikidel börsidel järsu kukkumise.

Ühendkuningriigis kuulutati SVB filiaal maksejõuetuks, see on juba tegevuse lõpetanud ega võta enam vastu uusi kliente. Laupäeval saatsid Ühendkuningriigi 180 tehnoloogiaettevõtte juhti rahandusministrile Jeremy Huntile kirja, milles kutsusid valitsust kriisi sekkuma.

«Pangahoiuste hävimine võib kogu sektori halvata ja viia selle ökosüsteemi 20 aastat ajas tagasi,» vahendas Bloomberg ettevõtjate kirjutatut.

«Paljud ettevõtted saadetakse üleöö sundlikvideerimisele. Kriis algab esmaspäeval ja seetõttu kutsume teid üles seda kohe ära hoidma,» seisis idufirmadest ministrile saadetud kirjas.

SVB pangal on filiaalid ka Hiinas, Taanis, Saksamaal, Indias, Iisraelis ja Rootsis. Panga asutajad hoiatavad, et nende krahh võib ilma valitsuse sekkumiseta hävitada idufirmasid kogu maailmas. SVB Hiina ühisettevõte SPD Silicon Valley Bank Co püüdis kohalikke kliente samas eile rahustada, tuletades neile meelde, et filiaalide tegevus on olnud sõltumatu ja stabiilne.

Minister Hunt rääkis olukorrast laupäeva hommikul Inglise keskpanga presidendiga ning korraldas ka ümarlauda mõjutatud ettevõtetega, teatas rahandusministeerium.

Ühendkuningriigi rahandusministeerium on väidetavalt alustanud idufirmade küsitlust, kus uuritakse, kui palju raha neil panka kinni jäi ja kui suured on ligikaudsed sularahakulud, mida ettevõtted tegevuse säilitamiseks vajaksid. Rahandusministeerium keeldus samas uuringu läbiviimist kommenteerimast.

Iduettevõtjad ootasid ärevusega ümarlaua tulemusi ja teavet selle kohta, kuidas nende hoiuseid pangas edasi käsitletakse. ÜK haridustarkvara idufirma Lingumi tegevjuhil Toby Matheril on 85 protsenti oma ettevõtte sularahast SVB-s. Ta üritas oma kontol olevat raha teise panka üle kanda, kuid laupäeva õhtu seisuga polnud ta kindel, kas see toimis. «See on meie jaoks elu või surma küsimus,» nentis ta Bloombergile.

Aasia tehnoloogiafirmade juhid püüavad hinnata kriisi võimalikke tagajärgi oma ettevõtmistele. Singapuris ja Mumbais toimunud konverentsidel ei räägita millestki muust. «SVB pangakrahhi mõju tehnoloogiatööstusele ei tohiks alahinnata ja pankrotirisk on kõrge,» ütlesid China International Capitali analüütikud. «Hoiused on tehnoloogiliste idufirmade jaoks üliolulised, kuna neil kulub palju sularaha, et maksta kinni kopsakaid uurimis- ja arenduskulusid ning töötajate palku.»

California Finantskaitse- ja Innovatsiooniministeerium sulges osariigis asuva SVB ja määras Föderaalse Hoiuste Kindlustamise Korporatsiooni (Federal Deposit Insurance Corporation) rahaliste vahendite halduriks, teatas FDIC reedel AFP vahendusel.

SVB 17 filiaali taasavatakse esmaspäeval FDICi loodud uue üksuse Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB) kontrolli all, mis annab klientidele juurdepääsu föderaalselt kindlustatud rahalistele vahenditele.

Tegemist on USA ajaloo suuruselt teise pangakrahhiga pärast 2008. aasta Washington Mutuali kokkuvarisemist. SVP on ühtlasi esimene föderaalselt kindlustatud asutus, mis on alates 2020. aastast pankrotistunud, teatas FDIC.

Pank oli varem loobunud püüdlustest kaasata 2,25 miljardit dollarit läbi uue rahastamise, et katta oma võlakirjaportfelli kahjumit, ja otsis ostjat, et seda päästa, teatasid asjaga kursis olevad inimesed Financial Timesile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles