Venemaa üritab karistada Euroopat metalliekspordi piiramisega

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa tehases Rusal toodetud alumiiniumkangid.
Venemaa tehases Rusal toodetud alumiiniumkangid. Foto: Ilya Naymushin

Kui tänaseks on selge, et Venemaa energiarelv ei suutnud läänt soovitud ulatuses kahjustada, siis nüüd hoiatab Citigroup, et idanaabri uueks relvaks võib saada metalliekspordi vähendamine.

Venemaa on pea täielikult lõpetanud oma maagaasi ekspordi Euroopasse ja teatas hiljuti, et vähendab sel kuul vastuseks lääne sanktsioonidele naftatootmist. Järgmiseks võib Citigroupi analüütikute arvates üritada Kreml kasutada Euroopa majanduste kahjustamiseks oluliste metallide, nagu alumiiniumi ja pallaadiumi, ekspordipiiranguid, vahendas CNN.

Nende kaupade hinnad võivad selle tulemusena tõusta, teatas pangandusgrupp 6. märtsi teates klientidele. «Igasugused ekspordipiirangud võivad lühiajaliselt turge oluliselt mõjutada,» kirjutasid Citi analüütikud. «Samuti võib see tagant tõugata juba niigi kõrget inflatsiooni.»

Citi andmetel tuleb Venemaalt umbes 15 protsenti maailmas kaubeldavast alumiiniumist. Laialdaselt kasutatavat metalli võib leida nii lennukitest kui teistest transpordivahenditest kuni kodumasinate ja köögitarvikuteni välja.

Venemaa pallaadiumitoodang, mida kasutatakse autode heitmeid piiravates seadmetes, moodustab väidetavalt koguni veerandi kogu maailma nõudlusest.

USA teatas reedel 200-protsendilise tollimaksu kehtestamisest metalli impordile Venemaalt.

Moskva on näidanud pidevalt üles valmisolekut kasutada Venemaa tohutuid loodusvarasid, et anda vastulööke läänele, kus kehtestatakse aina uusi sanktsioone vastuseks Venemaa aastatagusele sissetungile Ukrainasse.

Luubi all on ka Venemaa roll ülemaailmses tuumaenergiatööstuses. Riik on oluline tuumakütuse eksportija ja selle tuumasektor on seni lääneriikide sanktsioonidest enamasti pääsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles