Von der Leyen loodab lõpetada Euroopa autotootjate kolimise Ühendriikidesse

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja USA president Joe Biden.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja USA president Joe Biden. Foto: BONNIS CASH / POOL

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja USA president Joe Biden teatasid reedel läbirääkimiste alustamisest, millega antakse juurdepääs neile Euroopa tootjatele, kes soovivad eksportida olulisi maavarasid elektrisõidukite akudele USA värske programmi raames, mille eesmärk on stimuleerida rohemajandust.

«Me kavatseme viivitamatult alustada läbirääkimisi valitud oluliste maavarade leppe üle, eesmärgiga võimaldada Euroopa Liidus kaevandada või töödelda asjakohaseid olulisi maavarasid», mis kvalifitseeruksid USA valitsuse subsiidiumidele Bideni märgilise inflatsiooni vähendamise seaduse (IRA) kavas, ütlesid nad ühisavalduses.

Akud on elutähtis osa USA kavast märkimisväärselt laiendada elektrisõidukite tootmist. IRA eraldab umbes 370 miljardit dollarit maksukrediidile ja roheenergia subsiidiumidele, ent sisaldab kvalifitseerumiseks ka «valmistatud Ameerikas» nõuet.

Euroopa liidrid on aga üha rohkem mures, et EL-is tegutsevad energia- ja autofirmad kas suletakse või on nad sunnitud kolima Ühendriikidesse.

Kõneluste eesmärk on pakkuda EL-ile suurt erandit.

«Mõlemad pooled astuvad samme, et vältida igasuguseid häireid atlandi-üleses kaubanduses ja investeeringute voogudes, mis võiksid tõusetuda vastavatest algatustest. Me töötame nullsumma konkurentsi vastu, nii et meie algatused maksimeeriksid roheenergia rakendamist ja töökohti ega viiks erahuvide suurkasumiteni,» seisis avalduses.

Pingeid on põhjustanud aga IRA, mis näeb ette subsiidiume USA tööstusettevõtetele kliimasõbralike tehnoloogiate arendamiseks ja tootmiseks.

EL pelgab, et subsiidiumid võivad kahjustada Euroopa tootjaid ning energia- ja autotööstust, mistõttu on blokk asunud tööle ka enda toetusmeetmete kallal.

Kõrge USA ametniku sõnul tahavad Biden ja Von der Leyen tagada, et kaks programmi täiendavad teineteist.

Von der Leyen ja Biden arutavad rohesubsiidiumidega seotud kaubanduspingete lahendamise kõrval samuti koostööd Venemaale vastuseismisel.

Von der Leyen on teinud Bideniga lähedat koostööd, et anda enneolematu vastus Venemaa agressioonile Ukraina vastu.

Euroopa riigid moodustasid Washingtoniga ühisrinde sanktsioonide kehtestamiseks Moskvale ning relvade ja abi tarnimiseks Ukrainale. Samuti üllatas blokk kiirusega, millega asuti vähendama sõltuvust Vene energiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles