Netanyahu: Iisrael loodab suurendada gaasieksporti Euroopale

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: ETTORE FERRARI

Iisrael tahab suurendada oma gaasieksporti Itaaliale ja Euroopale, ütles peaminister Benjamin Netanyahu reedel, tõstatades võimaluse rajada Küprosele veeldatud maagaasi (LNG) terminal.

 

«Teeme gaasi osas juba koostööd teie riikliku energiafirmaga (ENI), kuid tahame seda laiendada,» ütles ta Itaalia ettevõtlusminister Adolfo Ursole Roomas toimunud ärifoorumil.

«Arvan, et peaksime uurima väga tähelepanelikult ja kiiresti võimalust luua uus LNG rajatis, võimalik, et Küprosele, et suurendada Iisraeli ekspordivõimsust gaasi tarnimiseks Itaaliasse ja Itaaliast Euroopasse,» ütles ta.

Nagu ka teised Euroopa riigid, on Itaalia püüdnud alates Venemaa kallaletungist Ukrainale vähendada oma sõltuvust Vene gaasist.

Iisrael alustas gaasi tootmist ja eksportimist pärast mitme maardla avastamist läinud kümnendi alguses.

Samas pole riigil gaasitoru, mis ühendaks selle Vahemere puurimisplatvorme Lõuna-Euroopaga.

«Arvan, et gaas on Itaaliale ja Euroopale strateegiliselt oluline ning Iisrael on valmis selles vallas teiega rohkemat tegema,» ütles Netanyahu enne kohtumist Itaalia peaministri Giorgia Meloniga.

Teiste variantide seas Iisraeli gaasi Euroopasse tarnida on EastMedi projekt, mis hõlmab pea 1900-kilomeetrist torujuhet Iisraeli avamere gaasiväljade ühendamiseks Lõuna-Euroopaga läbi Küprose ja Kreeka.

Gaasi tarnitaks seejärel läbi Poseidoni torujuhtme Lõuna-Itaaliasse.

Kuue miljardi eurone projekt peaks valmima aga alles millalgi 2025.–2027. aasta paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles