Tõnu Mertsina: uus valitsus on raskes olukorras (4)

Tõnu Mertsina
, Swedbanki peaökonomist
Copy
Tõnu Mertsina, Swedbank Eesti peaökonomist
Tõnu Mertsina, Swedbank Eesti peaökonomist Foto: swedbank

Lihtsalt mastaapne kulude kärpimine ei ole praegu lahendus, kuna see pidurdaks majanduse taastumist, tõdes Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuseks küsimusele, kas valitsuse koalitsiooniläbirääkimistel välja käidud kulude kärpimise plaan on hea plaan.

Uus valitsus on raskes olukorras. Valimisprogrammid sisaldavad kalleid lubadusi, kuid riigirahandus on nende elluviimiseks liialt viletsas seisus. Kuigi eelmisel aastal oli majandus püsivhindades languses, aitas kiire inflatsioon jooksevhindades sisemajanduse kogutoodangu tõusule ja maksude laekumisele kaasa. Kuna hinnakasv aeglustub, pidurdab see ka majanduse nominaalkasvu.

Isegi kui järgmisel aastal peaks Eesti majandus püsivhindades mõõdukalt kasvama, tuleb nominaalkasv eelmisest aastast tublisti aeglasem. Lihtsalt mastaapne kulude kärpimine ei ole praegu lahendus, kuna see pidurdaks majanduse taastumist.

Riigieelarve kulude vähendamine või suurendamine peaksid ideaalis käima käsikäes majandustsüklitega, samas kui eesmärgiks peaks olema jätkusuutlik riigirahandus. Inflatsioon küll aeglustub, kuid intressimäärad püsivad vähemalt lähiajal kõrged ja on lisakulu laenukohustustega ettevõtetele ja majapidamistele.

Seega oleks mõistlik esmalt vaadata üle valimislubadused, piirata kulude kasvu, kuid otsida ka paremaid allikaid kulutamiseks.

Samuti tuleks valmistada ette ja võtta töösse struktuurireformid, mis muudavad riigihalduse ja majanduse efektiivsemaks. Asjakohased struktuurireformid ei anna tulemusi küll kiiresti, kuid nendega on siiski vajalik kiiresti algust teha.

Kas riigi tulude suurendamiseks tuleks tõsta maksukoormust? Eesti liigub küll Põhjamaade majandusmudeli suunas ja sageli võrdleme end Soome ja Rootsi või ka ELi keskmise maksukoormusega, mis on Eesti omast tublisti kõrgemad. Samas on Eesti maksukoormus võrreldav OECD keskmisega, kuid kõrgem kui USAs ja Šveitsis. Eesti maksusüsteem peab toetama investeeringuid ja ettevõtete konkurentsivõimet. Samuti peab see olema atraktiivne välisinvestoritele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles