Nestor: tööstusettevõtete äritegevust pärsib nigel nõudlus välisturgudel, eriti Rootsis

BNS
Copy
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor. Foto: Madis Veltman

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on nigel nõudlus välisturgudel pärssinud tööstusettevõtete äritegevust juba pikemat aega.

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted 2023. aasta jaanuaris püsivhindades 7,3 protsenti vähem toodangut kui 2022. aasta samas kuus.

Toodang vähenes kõigis kolmes sektoris – energeetikas 14,2 protsenti, töötlevas tööstuses 6,3 protsenti ning mäetööstuses 2,9 protsenti.

«Viimati näitas töötleva tööstuse tootmismaht kasvavaid numbreid nii ammu kui eelmise aasta mais ja praeguseks on tootmismahud kahanenud pea koroonakriisi aegsele tasemele,» ütles Nestor BNS-ile ja lisas, et nõudlus tööstustoodete järele on hetkel madal pea kogu arenenud maailmas, ent Eesti spetsiifiliseks probleemiks on sõltuvus Põhjamaade ehitus- ja kinnisvaraturust.

«Eriti just Rootsis on elamuehitus vajunud varjusurma ja selle endises mahus taastumine võib võtta aastaid. Seetõttu ei ole üllatav, et tootmismahud on enim langenud just puidu- ja mööblitööstuses. Võttes arvesse tööstussektori tähtsust nii sisemajanduse kogutoodangus kui tööturul, siis on just selle tegevusala edasine käekäik täna peamine risk Eesti majandusele," nentis Nestor ja avaldas lootust, et suurem langus lähikuudel peatub ja ettevõtted leiavad muutunud oludes uue tasakaalupunkti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles