Uuring: Soomes sageneb töötajate läbipõlemine (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Ületöötamine. Pilt on illustratiivne.
Ületöötamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Mizuno K / Pexels

Soome Töötervishoiu Instituudi (FIOH) uuringu andmetel on inimeste tööga rahulolu viimastel aastatel halvenenud ning järjest sagedamini tuntakse läbipõlemise sümptomeid.

Kolm aastat kestnud (2019–2022) uuringus selgus, et inimeste töövõime on nõrgenenud ja läbipõlemine sagenenud, kirjutab Soome rahvusringhäälingu uudisteportaal Yle.

Uuringus osales 480 inimest vanuses 22–66 aastat, neid küsitleti iga poole aasta tagant. FIOH spetsialisti Janne Kaltaineni sõnul selgus korduvate küsitluste käigus, et läbipõlemise sümptomitega inimeste hulk on tõusnud.

Kokkuvõttes tundis veidi enam kui veerand töötajatest tööl läbipõlemise sümptomeid. Töötajad tundsid kroonilist väsimust, emotsionaalse enesekontrolli halvenemist ning seda, et ei soovinud enam teistega suhelda. Kõik need sümptomid viitavad ka depressioonile.

Tööandjad võiksid luua parema töökeskkonna

Kaltaneni hinnangul pole siiski tegemist lootusetu olukorraga. «Samas on kahetsusväärne, et ei ole muutust paremuse poole. Oleksime eeldanud, et pärast Covidi kriisi taandumist panustasid tööandjad rohkem töökeskkonna parandamisele,» ütles Kaltainen.

Sagedamini tundsid end läbipõlenuna madala haridustasemega töötajad – iga kolmas keskharidusega (või madala haridustasemega) uuringus osaleja tundis end emotsionaalselt kurnatuna.

Kõrgharidusega vastajatest tundis end vaimselt väsinuna iga viies.

Uuringu kohaselt on sagenenud ka haigena tööl käimine.

Eestis viis tervisekonsultatsioonidega tegelev platvorm Minudoc 2018. aastal läbi uuringu, kus selgus, et 23 protsenti vastanud töötajatest tundsid väga tihti või alati läbipõlemise tunnet. Neile lisandus veel 44 protsenti töötajaid, kes ütlesid, et tunnevad vahel läbipõlemise tunnet.

Läbipõlemise peamised põhjused olid liigne ajaline surve, ebarealistikult suur töökoormus ning ebapiisav juhi tugi.

Uuringus tehti järeldus, et läbipõlemine on põhjustatud peamiselt tööandjast, mitte töötajast endast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles