Vastus USA-le EL lõdvendab rohelise tehnoloogia toetuste eeskirju

Copy
Volkswageni autotehas Slovakkias.
Volkswageni autotehas Slovakkias. Foto: RADOVAN STOKLASA

Euroopa Komisjon leevendas neljapäeval riigiabi eeskirju rohelisele tehnoloogiale, mis aitab vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid, et võidelda USA ja Hiina toetustest tuleneva ohuga Euroopa tööstusele.

Euroopa Komisjoni sõnul kehtivad uued eeskirjad kuni 2025. aasta lõpuni ning erandjuhtudel võimaldatakse liikmetel sobitada teistes riikides antud toetusi, «kui on reaalne oht, et investeeringud suunatakse Euroopast ära».

Kuigi EL ei soovi tekitada toetuste võidujooksu, kardetakse, et riigiabi ja madalamad energiakulud Aasias ja Põhja-Ameerikas ahvatlevad ettevõtteid ning nad otsustavad ümber asuda.

Eelmisel aastal võttis Washington vastu pöördelise inflatsiooni vähendamise seaduse (IRA), mis pakub USA elektriautode ostjatele rikkalikke soodustusi, kui nad ostavad Ameerikas toodetud autosid.

Teade tuleb päev enne seda, kui komisjoni juht Ursula von der Leyen kohtub reedel Washingtonis USA presidendi Joe Bideniga, et arutada mitmeid teemasid, sealhulgas pingeid Atlandi-üleses kaubanduses.

Brüssel püüab sõlmida Ameerika Ühendriikidega kaubanduslepingut, mis võimaldaks ELil saada osa USA presidendi Joe Bideni kliimakavast tulenevatest eelistest.

Saksa autotootja Volkswagen ütles kolmapäeval, et nad ootavad ära ja vaatavad, kuidas EL reageerib IRA-le, enne kui jätkavad Ida-Euroopasse kavandatud akutehase ehitamist.

EL loodab, et uued meetmed toetavad investeeringuid sellistesse tehnoloogiatesse nagu akud, päikesepaneelid, tuuleturbiinid, soojuspumbad, süsinikdioksiidi kogumine ja säilitamine ning nendega seotud kriitiliste toorainete tootmine ja ringlussevõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles