ANALÜÜS ⟩ Kumb on tulusam rahapaigutus: aktsiad või kuld? (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kullakangide ostmisel kaasnevad ilmselt nende hoidmise lisakulud.
Kullakangide ostmisel kaasnevad ilmselt nende hoidmise lisakulud. Foto: SEBASTIAN DERUNGS

Umbes poolteist aasta­kümmet tagasi näitas Meelis Atonen, kes oli siis äsja poliitikast lahkunud, asudes valuutavahetus- ja kullamüügifirma Tavid nõukogu liikmeks, potent­siaalsetele klientidele toimunud tasuta seminaril kulla hinna ja peamiselt tehnoloogiasektori aktsiate hinna liikumisi peegeldava Nasdaqi koondindeksi graafikuid.

Võrdlus oli selgelt kulla kasuks. Kulla hind oli just jõudnud sajandivahetusel alanud tõusutsükli keskpaika (siis polnud muidugi teada, et see on keskpaik), Nasdaqi indeks polnud aga jõudnud veel sajandivahetusel toimunud internetimulli lõhkemisest toibuda. Nii oligi üsna lihtne kohalolijaid veenda, et kuld on parem investeering kui aktsiad.

Kulla hind oli siis 680 dollarit unts ning 1000 dollari piiri ületamiseni kulus siis veel kümme ja pool kuud.

Siin on oluline märkida, et kulla maailmaturu hind kujuneb dollarites ning eurodesse, naeltesse ning muudesse valuutadesse saadakse selle dollari ja valuutakursiga läbi korrutades või jagades. Seepärast ongi kulla ja teiste väärismetallide, aga ka näiteks nafta jaoks jaoks psühholoogiliselt kaalukas hind näiteks 1000 dollarit, mitte aga 1000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles