Moskva nimetas Ukraina teraviljaekspordi leppe pikendamist keeruliseks

Copy
Poola põllumehi ärritavad Ukraina põllumeestele loodud eelised Euroopa turul. Pildil maisikoristus Ukrainas Vinnõtsja piirkonnas asuvas põllumajandusettevõttes.
Poola põllumehi ärritavad Ukraina põllumeestele loodud eelised Euroopa turul. Pildil maisikoristus Ukrainas Vinnõtsja piirkonnas asuvas põllumajandusettevõttes. Foto: Oleksandr Lapin/UKRINFORM

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles neljapäeval, et Ukraina teraviljaekspordi pikendamist võimaldava lepingu pikendamine on muutumas keeruliseks, kuna seda ei olevat korralikult rakendatud.

Venemaa sissetung Ukrainasse mullu 24. veebruaril ja täiemahulise sõjategevuse alustamine viis Ukraina sadamate blokeerimiseni mitme kuu jooksul, kuni suvel saadi uuesti käima sadamatesse kinni jäänud vilja vedu.

ÜRO ja Türgi vahendatud lepe pikeneb automaatselt 18. märtsil, kui Moskva ega Kiiev sellele vastu ei ole.

Ent Lavrov väitis oma Saudi Araabia kolleegiga Moskvas peetud ühispressikonverentsil, et lepingu nendest punktidest, mis näevad ette Venemaa teravilja ja väetise eksporti, kinni ei peeta ja et «kui paketti täidetakse poolikult, muutub pikendamise küsimus üsna keeruliseks».

ÜRO peasekretär António Guterres rõhutas kolmapäeval oma Kiievi visiidil vajadust pikendada lepet, mis on võimaldanud jätkata sõjas olevast Ukrainast vilja väljavedu.

«Ma tahan rõhutada Musta mere viljaleppe pikendamise kriitilist tähtsust 18. märtsil,» ütles Guterres Ukraina pealinnas kuupäeva kohta, mil saab ümber leppe tähtaeg.

Guterres lisas, et samavõrra oluline on töötada selle nimel, et Musta mere kaudu korraldatav eksporditaristu saaks suurima võimaliku kasutuse.

Samasuguse üleskutse tegi läinud nädalal ka USA välisminister Antony Blinken maailma tööstusriikide ühenduse G20 kohtumisel, nõudes Moskvalt leppe uuendamist.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles