Investorid: aktsiaturu veavad tõusule panganduse ja energiasektori aktsiad

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbanki privaatpanganduse juhi Andres Suimets
Swedbanki privaatpanganduse juhi Andres Suimets Foto: Sander Ilvest, Postimees

Swedbanki ligi 1000 privaatpanganduse kliendi seas tehtud uuringu järgi näevad investorid praegu kõige suuremat tõusupotentsiaali energia- ja pangandussektori aktsiates. Kuigi peaaegu pooled küsitletutest ei oska aktsiaturu liikumist prognoosida, siis vähemalt kolmandik Swedbanki privaatpanganduse kliente ootab järgmiselt 12 kuult aktsiaturgude tõusu.

Swedbanki privaatpanganduse juhi Andres Suimetsa sõnul on aktsiaturgude taastumise ja uuele tõusule asumise usku eeskätt kogenud investorid, kellest 56 protsenti näeb järgmise aasta jooksul tõusupotentsiaali. Vastanutest vaid viiendiku hinnangul võivad turud veel langust jätkata.

«Suurimate riskidena nähakse geopoliitilise olukorra eskaleerumist, inflatsiooni ning keskpankadel intressimäärade tõusuga üle pingutamist,» kirjeldas Suimets uuringu tulemusi.

«Viimane keeruline aasta ei ole Swedbanki privaatpanganduse klientidelt investeerimise isu kindlasti ära võtnud. Pigem vastupidi, 83 protsendil vastanutest on huvi investeerimise vastu vähemasti säilinud või suurenenud. Seda kinnitab ka fakt, et privaatpanganduse kliendid lisasid viimase aasta jooksul oma portfelli iga kuu vahendeid juurde, ja vaid ühes kuus müüsid kliendid väärtpabereid rohkem, kui ostsid,» märkis Suimets.

Roheliste ja kaitsetööstuse aktsiate tõusulaine

Eelistatuim varaklass on Swedbanki privaatpanganduse klientidel jätkuvalt aktsiad – alustavate investorite puhul pigem kodumaised ning kogenumate valikus on juba rohkem välisaktsiaid, fonde ja ka võlakirju.

Pangandus- ja energiasektori kõrval nähakse parimaid võimalusi oma investeerimisportfelli tõusule vedamises roheenergia ning kaitsetööstuse valdkonna aktsiatel. Seda peegeldavad ka viimase aasta jooksul enim ostetud aktsiad Balti ja Euroopa börsidel: Enefit Green, Siauliu Bankas, Tallinna Sadam, Fortum, Swedbank ja Telia. USA börsidel on seevastu populaarsemad aktsiad olnud Alphabet, Tesla ja Meta, loetles Suimets.

Börsidele investeerimise kõrval on Swedbanki privaatpanganduse kliendid viimasel aastal kasvatanud oluliselt ka tähtajaliste hoiuste osakaalu. «Kiiresti kasvavate intressimäärade ajal on kliendid oluliselt suurendanud tähtajaliste hoiuste mahtu ning selle osakaal koguhoiustest on kasvanud aastaga kolm korda suuremaks,» ütles Suimets. Tema sõnul on viimasel ajal oluline argument ka investeerimiskulude kokkuhoid ja seepärast on järjest populaarsemad Swedbanki turule toodud Roburi fondid.

Swedbanki privaatpangandus pakub personaalteenust kõrgema varaklassi klientidele. Swedbanki privaatpanganduse uuring korraldati jaanuaris-veebruaris ning sellele vastas pea 1000 Eesti klienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles