Soomes on välistööjõud viimase kümnendiga kahekordistunud, kuid ettevõtjatele sellest ei piisa

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Oodi raamatukogu Helsingis. Hoone ehitamisel osales Eesti firma.
Oodi raamatukogu Helsingis. Hoone ehitamisel osales Eesti firma. Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP / Scanpix

Soome majanduse uurimisinstituudi (Etla) värskest raportist selgub, et välismaalaste osakaal Soome tööturul on viimase kümne aastaga peaaegu kahekordistunud. Ettevõtjad loodavad aga nelja aastaga võõrtööjõu kahekordistumist.

Välistööjõu osa Soome tööturust oli 2020. aastal 7,5 protsenti, 2010. aastal jäi see alla nelja protsendi, kirjutab Soome rahvusringhäälingu uudisteportaal Yle.

Kõige enam välismaalasi, ligi 38 000, töötab teenindus- ja kaubandussektoris.

Soome tööstusettevõtjate esindusorganisatsioon Tööstuse Keskliit soovib, et järgmise parlamendi koosseisu ametiaja lõpuks kahekordistuks tööpõhine immigratsioon. Soomes toimuvad parlamendivalimised aprillis ning parlament Eduskunta valitakse neljaks aastaks.

Keskliidu hinnangul pole praegune välistöötajate arv piisav. Seega soovivad nad, et uus valitsus hõlbustaks seadustega välistööjõu suurenemist. Ühingu meelest võiks välistudengeid olla Soomes senisest kolm korda rohkem. Nad usuvad, et 75 protsenti ülikooli lõpetajatest asuvad Soomes tööle.

Välistööjõud ei tekita soomlastele tööpuudust

Elta tegevjuhi Aki Kangasharju sõnul ei põhjusta immigratsioon kohalike seas tööpuudust, ehkki seda sageli väidetakse.

«Mõte, et sisserändest põhjustatud suurem tööpakkumine tõstaks tööpuudust, põhineb osaliselt ekslikul eeldusel, et töökohtade arv meie majanduses on püsivalt paigas. Tegelikult toob sisseränne ja tööjõu kättesaadavuse suurenemine ilmselt riiki rohkem investeeringuid, mis annavad ettevõttele põhjust oma tegevust laiendada,» selgitas Kangasharju.

2021. aasta andmetel elab Soomes püsivalt ligi 50 000 eestlast, kellest ligi 25 000 on seal ametlikult tööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles