IMF: sõjal on laastav mõju Venemaa majandusele

PM Majandus
Copy
Vene rublad. Pilt on illustratiivne.
Vene rublad. Pilt on illustratiivne. Foto: YURI KOCHETKOV

IMF on viimastel kuudel parandanud oma prognoose Venemaa majandusarengu kohta, kuid ennustab, et riigi majandus jääb pikemas perspektiivis hätta.

 

Rohkem kui aasta tagasi Ukrainas alanud agressioonisõda mõjub pikemas perspektiivis Venemaa majandusele rängalt, ütles Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tegevdirektor Kristalina Georgieva intervjuus USA ringhäälingule CNN.

Jaanuaris parandas IMF oma prognoosi Venemaa majandustulemuste kohta. Oma viimases prognoosis prognoosib IMF, et Venemaa väldib sel aastal majanduslangust ja kasvab 0,3 protsenti. Järgmisel aastal prognoositakse 2,1-protsendilist kahanemist.

Oktoobris ennustas IMF Venemaale selle aasta majandustulemuseks 2,3-protsendilist langust. IMFi prognoosid riigi selle aasta majandustulemuste kohta on tegelikult üha helgemad, mida aeglasemalt edeneb sõda.

Venemaa majandus on seega suutnud Lääne kehtestatud karmide sanktsioonidega paremini kohaneda, kui alguses eeldati. Venemaa SKT kahanes eelmisel aastal riigi statistikaameti andmetel 2,1 protsenti.

Kristalina Georgieva sõnul on sõja mõju Venemaa majandusarengule pärast seda aastat siis üsna laastav. «Kui te vaatate meie prognoose keskpikas perspektiivis, siis näete, et Venemaa majandus kahaneb vähemalt 7 protsenti,» ütles Georgieva CNNile.

Tema sõnul süvenevad Venemaa majandusprobleemid ajapikku, sest töötajad lahkuvad riigist ja juurdepääs tehnoloogiale muutub Venemaal üha raskemaks. Pealegi on energiasanktsioonide mõju näha alles pikemas perspektiivis, sest osa varem Euroopasse mõeldud naftast võidakse sel aastal müüa mujale.

IMFi prognoosid Venemaa jaoks on sel aastal palju helgemad kui näiteks Maailmapanga ja OECD prognoosid, mis eeldavad sel aastal vastavalt 3,3 protsendi ja 5,6 protsendi suurust majanduslangust. Samuti on isegi Venemaa keskpank on prognoosinud sel aastal võimalikku üheprotsendilist kokkutõmbumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles