Hakka ise päikesest elektrit tootma!

Copy

Inimeste teadlikkus taastuvenergialahendustest kasvab iga aastaga ning väga paljud ettevõtted ning eraisikud tarbivad juba praegu päikesest tulevat energiat isiklikust päikesepargist, et kaitsta end energiaturu kõikumiste eest. Need, kes veel päikesest elektrit ei tooda, võiksid sellele aga tõsiselt mõelda, sest nii on võimalik oma aastast elektrikulu vähendada kuni 70 protsenti.

«Eelmise aasta päikeseline suvi ja kallis elektrihind hoidsid päikesepaneelide tootlikkuse kõrge ning see oli nii mõnelegi kliendile ajendiks hakata ka ise päikesest elektrit tootma. Ja õige ka, sest mida varem alustada, seda varem hakkab tasuvusaeg tiksuma,» ütleb Eesti Energia päikese- ja salvestuslahenduste teenusejuht Mikk Tootsi.

Eesti Energia pakub kõigile huvilistele erinevaid energiasäästlikke ja keskkonnasõbralikke lahendusi, mis võimaldavad energiat kokku hoida või ise toota. Esmalt vaadatakse üle kliendi kogu elektripaigaldus, tema hoone ja küttesüsteemid ning seejärel saab soovitada kõige energiasäästlikumaid lahendusi, näiteks kütteks õhk-vesi, õhk-õhk või maasoojuspumpa. Selgelt kõige suurem huvi on aga Tootsi sõnul tänasel päeval päikesepaneelide vastu, läbi mille on võimalik saavutada energiasõltumatus.

«Kliendid soovivad olla paremini kaitstud elektri- ja gaasituru kõikumise eest ning selles valguses on loomulikult kõige soodsam ise elektrit toota. Seda enam, et täna on päikesepargi tasuvusaeg lühike, alla 10 aasta, ning äriettevõtetel, toidupoodidel ja tööstushoonetel sageli isegi lühema ajaga, sest toodetud päikeseelekter tarbitakse kohe kohapeal kasutamiseks ära. Ja mida rohkem elektrienergia hind kerkib, seda kiirem tasuvusaeg on,» tutvustab Tootsi. «Mõistlik on reageerida kohe, et saada süsteem paika enne, kui päikeseline suvi käes on. Lisaks on selline investeering püsiva ja kindla tootlusega vähemalt 25 aastaks ning suurendab hoone turuväärtust.»

Eesti Energia rajas mullu üle kogu Baltikumi oma klientidele 1271 päikeseelektrijaama, neist Eesti klientidele 420 päikeseelektrijaama koguvõimsusega 13 720 kW. Eestis ei paista küll talvel päike, ent sellegipoolest on siin väga head tingimused päikeseenergia tootmiseks: temperatuur on piisavalt jahe ja suveperioodil on päevad piisavalt pikad, et aasta lõikes saavutada korralik tootlikkus. Lisaks saab endal tarbimata jäänud elektri suunata tagasi võrku ja teenida selle pealt raha. Sellega on igaüks osa energiaturust. Teine, aina populaarsem võimalus on salvestada paneelidest tulev energia akudesse ning kasutada seda ise ajal, kui elektrit pole või enda tarbimine on suurem. Nii saab olla võrgust sõltumatu.

Selleks, et päikeseelektri kasutuselevõtt oleks hõlpsam, on Eesti Energia välja töötanud konkreetse kodu või äripinna elektritarbimist arvestavad lahendused, tänu millele kasutab klient ise enda toodetud elektrist maksimumi.

Eesti Energia pakub ka mugavaid ja lihtsaid kuumaksepõhiseid lahendusi, millega saad hakata elektriarvelt kokku hoidma kohe, ilma et peaks suurt summat koguma ja investeeringu alla kinni panema.

Täpsemalt infot leiate Eesti Energia kodulehelt, kus asub ka päikesepaneelide kalkulaator. Pakkumise saamiseks võtke julgelt ühendust!

Copy
Tagasi üles