Riik tahab kehtestada gaasitarbijatele lisamaksu (11)

Copy
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: SCOTT OLSON/Scanpix Baltics

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut (SDE) saatis kooskõlastusringile gaasi varumakse määramise eelnõu, mille järgi oleks gaasivaru makse määraks 0,40 eurot megavatt-tunnist ning see jõustub plaani järgi tänavu 1. mail.

2022. aasta aprillis sai AS Eesti Varude Keskus (EVK) vabariigi valitsuselt ülesande moodustada Läti Inčukalnsi maaaluses gaasihoidlas 1-teravatt-tunnine maagaasivaru. Varu moodustamiseks eraldati 2022. aasta riigieelarve lisaeelarvest 170 miljonit eurot, selgub seletuskirjast. EVK viis läbi kuus gaasi hanget, mille tulemusel saavutati vabariigi valitsuse püstitatud eesmärk. Viimase hankega kokkulepitud tarne, 350 gigavatt-tundi, toimub Inčukalnsi gaasihoidlas märtsis.

Varumakse tasumise kohustus tekib gaasi tarbimisel ning selle maksab varude keskusele võrguettevõtja. Varumakse määr väljendatuna eurodes megavatt-tunni müüdud gaasi kohta kehtestatakse üks kuu enne selle kehtima hakkamist. Määra kehtestamise aluseks on strateegilise gaasivaru koguse haldamiseks vajalik eeldatav kulu järgmisel kalendriaastal ning järgmisel kalendriaastal müüdava gaasi eeldatav kogus.

EVK hinnangul moodustaks varumakse määr ligikaudu 0,5 protsenti tarbija lõplikust gaasiarvest. Näiteks, kui ühes kuus kulus majapidamises varem gaasile 200 eurot (80 eurot/MWh (käibemaksuta)) tarbimismahu 2,5 MWh juures, siis varumakse lisandumine tooks tarbijale kaasa täiendava rahalise väljamineku, milleks on üks euro (2,5MWh*0,4€=1€ )+käibemaks.

Kui kalendriaastal gaasitarbijate tasutud varumakse kogusumma ületab selle kalendriaasta strateegilise gaasivaru haldamise kulud, võetakse üle laekunud summa arvesse järgmisel varumakse määra kehtestamisel.

Varumakse määra arvutamisel on EVK lähtunud terve 2023. aasta gaasitarbimise prognoosist, kuna varude keskuse hinnangul muutuks varumakse määr ebaproportsionaalselt kõrgeks, kui seda arvutada ainult kaheksa kuu alusel alates 1. maist kuni 31. detsembrini. Kui kaheksa kuuga kogutakse terve aasta varumakse määr, siis järgmise aasta varumakse määr oleks ettekogutud puhvri võrra madalam. See tähendab, et järgmisel aastal oleks varumakse määr madalam, kuid sellele järgneval aastal oleks see jällegi tunduvalt kõrgem, mis oleks gaasitarbijatele EVK hinnangul ebamugav.

Kalendriaasta lõpus hindab EVK gaasivaru varumakse määra suurust ning otsustab, kas määra muutmiseks on vajadus teha muutmisettepanek või mitte. Kui kehtiv varumakse määr ja eelnevalt laekunud maksed katavad ära gaasivaru hoidmisega seotud kulud järgmiseks perioodiks, siis pole vaja seda muuta. Kui gaasivaru hoidmisega seotud kulud suurenevad või langevad, teeb keskus vastava muudatusettepaneku gaasivaru varumakse määra muutmiseks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles