KOKKUHOID VATIKANIS ⟩ Paavst nõuab, et kardinalid hakkaksid üüri maksma

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Paavst Franciscus (ratastoolis) ja kardinalid Austraalia kardinali George Pelli matusetalitusel selle aasta jaanuaris.
Paavst Franciscus (ratastoolis) ja kardinalid Austraalia kardinali George Pelli matusetalitusel selle aasta jaanuaris. Foto: VINCENZO PINTO

Vatikanis elavad kardinalid peavad nüüd hakkama üüri maksma, sest paavst Franciscus nõuab Vatikanis kulude kokkuhoidmist ja tulude kasvatamist.

Vatikani rahandusministeeriumi juhi Maximino Caballero Ledo märgukirja kohaselt peavad hakkama üüri maksma ka Vatikani teised kõrged ametnikud, kirjutab DW.

Cabarello Ledo märgukirja ehk rescriptum'i järgi otsustas paavst teha erakorralise ohverduse, et suurendada tulusid ja kindlustada, et sellest läheks nii palju kui võimalik kirikumissioonidele.

Seni pidid Roomas ja Vatikanis elavad kardinalid tasuma ainult oma kommunaalkulude eest. Piiskopid ja Vatikani teised ametnikud maksid seni soodushinda.

See ei ole Vatikani esimene säästukampaania. Kaks aastat tagasi alandas Franciscus kardinalide ja teiste vaimulikest ametnike palka kümne protsendi võrra selleks, et päästa Vatikani teisi töökohti. Kokkuhoiu põhjuseks oli vähemalt osaliselt koroonaviiruse pandeemia mõju Püha Tooli sissetulekutele.

Tegelikult on Francsiscus alates paavstiks saamisest 2013. aastal teinud terve rea muudatusi nii Vatikani finantside restruktureerimiseks kui ka läbipaistvamaks muutmiseks.

Eelnevatel aastatel on Vatikani tabanud mitu korruptsiooniskandaali, alates raha kantimisest kuni rahapesukahtlustusteni.

Aastakümneid oli Vatikani Pank itaallaste jaoks ideaalne paik, mille kaudu oma raha peita, kirjutab DW.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles