Aktsiaturul on rahulik, aga võlakirjaturg signaliseerib majanduses suuremat pahandust

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Võlakirjaturg tahab öelda midagi hullemat kui aktsiaturul tahetakse kuulda
Võlakirjaturg tahab öelda midagi hullemat kui aktsiaturul tahetakse kuulda Foto: AFP/SCANPIX

Harva on võlakirjade tootluskõver tagurpidi ehk lühiajaliste võlakirjade tootlus ületab pikaajaliste omi. Sellest loetakse välja majanduslanguse kuulutust.

Üheks majanduslanguse indikaatoriks on võlakirjade tootluskõver.

See saadakse, kui pannakse sama emitendi erineva kestvusega võlakirjade tootlused kestvuse järgi ritta. Tavaliselt on pikemaajaliste võlakirjade tootlus lühiajalistest suurem. 10 aasta jooksul võib emitendi maksevõimega, intressitasemetega ja inflatsiooniga juhtuda rohkem kui paari aasta jooksul. Seetõttu peaksid pikemad võlakirjad tootma rohkem.

Harva on tootluskõver tagurpidi ehk lühiajaliste võlakirjade tootlus ületab pikaajaliste omi. Sellest loetakse välja majanduslanguse ohtu.

Intressimäära kauplejad arvestavad, et USA keskpank tõstab järgmisel neljal intressisättiva komitee istungil intressimäära kokku ühe protsendipunkti võrra. USA valitsuse 2-aastase võlakirja aastatootlus käis kolmapäeval 5,04 protsendi peal. Seevastu 10-aastase võlakirja tootlus on alla nelja protsendi.

Kahe- ja kümneaastaste võlakirjade negatiivne tootlusvahe oli suurim alates 1981. aastast, kui USA keskpanga juht Paul Volcker tõstis kõrge inflatsiooniga võitlemiseks järsult intressimäärasid, mis tõi kaasa pikaajalise majanduslanguse.

Riskifondigigandi Citadeli juhi Ken Griffini sõnul mängib praegu turul välja samasugune dünaamika. «Meil on kõik paigas majanduslanguseks,» ütles ta.

Eelnenud aastakümnetel on tagurpidi võlakirjade tootluskõver kenasti ennustanud ette majanduslangused. Tavaliselt järgneb negatiivsele tootluskõverale 12–18 kuu pärast majanduse allakäik.

Aktsiaturul tegelevad investorid nn. «pehme maandumise» ehk majanduskasvu aeglustumise või halvimal juhul tagasihoidliku majanduslanguse ootamisega. Aktsiatesse investeerijad ongi maailmavaateliselt tavaliselt optimistid.

Võlakirjaturg signaliseerib midagi tõsisemat.

«Suur intressikõikuvus jääb meiega seniks, kuni USA keskpank on intressitõstmise lõpetanud,» ütles MUFG USA makrostrateeg George Goncalves Bloombergile. «Kõrge volatiilsus tähendab vajadust riske vähendada ja see peaks tooma kaasa nii võlakirjade (krediidi) kui aktsiate riskipreemia kasvu.»

Riskipreemiat arvestatakse valitsuse võlakirjade tootluse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles