Naised tehnoloogiasektoris: kuidas jõuda intervjueerijast tegevjuhiks?

PM Majandus
Copy
Mari Helstein.
Mari Helstein. Foto: Erakogu.

Mari Helstein on võtmeisik USA börsil noteeritud tarkvarafirma Dynatrace’i keskuse loomisel Tallinnasse. Varem on ta juhtinud LIFT99 idufirmade koostöötamiskeskust Tallinnas ja olnud ka selle uue keskuse loomise juures. «Mul on olnud õnn töötada oma senise karjääri jooksul tugevate naisjuhtide kõrval, kes on ka mind inspireerinud. Naised tehnoloogiasektoris ei peaks enam olema erand,» avaldas ta.

Tegelikult jõudis Helstein IT-sektorisse üsna juhuslikult. 2019. aastal, olles pea kolm aastat töötanud spordiklubide keti MyFitness teenindusjuhina, nägi Helstein oma sõprade näitel, kuidas neist üha rohkem on liikunud tehnoloogiavaldkonda – või mõtlevad selle suuna peale. Kuna toonane töökoht oli tema jaoks end ammendanud, otsustas Helstein teha karjääris kannapöörde.

Mainekaim tööandja

Teiste hulgas kandideeris ta ka väga tiheda konkursiga LIFT99 koostöökeskusesse. Seda vaatamata asjaolule, et positsioon ise ei olnud ehk kõige prominentsem: sisuliselt oli Helsteini ülesandeks idufirmade asutajate intervjueerimine.

«LIFT99sse tööle tulles puudusid mul praktiliselt igasugused teadmised IT- ja idufirmade valdkonnast. Tol hetkel tundsin, et olen võõrkeha tundmatus organismis ja kõik teadsid midagi, mida mina ei teadnud. Minu salarelvaks oli suur tahe ja motivatsioon,» meenutas Helstein. «Intervjuusid tehes või kolleegidega vesteldes kirjutasin üles kõik märksõnad, mida ma ei teadnud, ja otsisin hiljem internetist vastuseid. Mäletan, et kolleegid jälgisid kõrvalt ja muhelesid, olin täiesti roheline ja toimisin esialgu ainult oma teenindus- ja personalitöö teadmiste pealt.»

Ent seetõttu oli ka tema kasvukõver tohutu. «Märkisin üles nii sõnu, olulisi inimesi, fonde, artikleid – kõik see tuli mulle hiljem kasuks,» kirjeldas Helstein, kes kasvas vaid kahe aasta jooksul mitmesse uude rolli ja edutati LIFT99 keskuse tegevjuhiks.

Täna töötab noor naine USA börsil noteeritud tarkvarafirma Dynatrace’i kontori ja tegevusjuhina, õppides samal ajal TalTechis programmeerimist. Tema ülesandeks on luua Dynatrace Eesti kontor ja teha just sellest ettevõttest Eesti IT-sektori mainekaim tööandja.

Milliseid nõuandeid annab Helstein aga teistele naistele, kes pelgavad tehnoloogiasektoris tööleasumist?

  1. Ära pelga uusi võimalusi

Helstein on inimesi intervjueerides näinud, et naised on tööintervjuudel oluliselt tagasihoidlikumad ja tunnevad end ebakindlamalt. «Tööintervjuule minnes ole iseenda parim versioon, usu endasse isegi rohkem kui muidu. Ole aus ja avatud kaartidega,» soovitab ta.

«Tööintervjuu ei röövi midagi, seda ei pea kartma – vastupidi, see annab kogemusi, olenemata, milline on selle intervjuu lõpptulem. Olen üritanud innustada oma sõpruskonnas inimesi kandideerima ja proovima uusi tööalaseid võimalusi, aga tihtipeale naised ei tee seda, sest julgusest jääb puudu.»

Ta toob välja, et töökuulutustes on sageli kirjas rohkelt eeldusi ja kui inimesele jääb mulje, et ta ei vasta kõikidele kriteeriumitele, jääbki mõte kohe pooleli. «Mina isiklikult ei vaata, kas kandideerija vastab kõigile kriteeriumitele või mitte. Kui inimene on hea suhtumisega ja ma näen, et tal on motivatsiooni, siis on väga tõenäoline, et ta ka selle võimaluse saab,» avaldas Helstein.

  1. Tagasihoidlikkus pole enam voorus

Helstein on näinud, et isegi kui naised kandideerivad tehnoloogiasektorisse – ja saavad soovitud positsioonile tööle –, siis oma karjääri edendamiseks vajalikke otsuseid tihti teha ei julgeta. Samuti paistab endiselt tabu olevat palga juurde küsimine või organisatsiooni sees kõrgemale ametikohale kandideerimine. Holsteini sõnul peljatakse ebameeldivaid vestluseid.

«LIFT99s töötades viidi seal läbi struktuurimuudatus ja hakati Eesti kontoritele tegevjuhti otsima. Siis pakkusin ennast ise välja. Keegi teine selliseid riske minu eest võtta ei saa, ise tuleb olla sihikindel. Kes ei riski, see šampust ei joo,» kinnitab Helstein.

  1. IT pole keeruline, kui oled valmis õppima

IT-sektorit kardetakse, sest arvatakse, et tegemist on väga keerulise valdkonnaga, kuid kõik sõltub pealehakkamisest – kui tahad õppida ja areneda, siis on see just õige koht. «Tehnoloogiasektoris on suurim rõõm töötada äärmiselt intelligentsete inimeste kõrval. Suuremal või vähemal määral, pikemas või lühemas plaanis arendab see ka iseend ja see on ülimalt väärtuslik,» rõhutab ta.

Selleks, et tehnoloogiasektorit veelgi paremini mõista, läks Helstein TalTechi programmeerimist õppima. Ka see pole tema sõnul ülearu keeruline. «Kas minust saab pärast õpinguid arendaja? Keeruline öelda,» nendib ta. Ent tänu sellele kogemusele saab suhelda arendajatega nende enda keeles, mis annab Helsteinile tööalaselt lisakaardi.

«Programmeerimise aineprogramm on ägedalt üles ehitatud, andes kõigile võimaluse kätt proovida. Kusjuures: suur osa kursusel osalejatest on naised, mis teeb palju rõõmu,» lisas ta.

  1. Õpi teistelt naistelt ja julge ka läbi kukkuda

Helsteini sõnul on teda elus kõige enam inspireerinud just vaimselt tugevad naised. Olgu selleks siis Karoli Hindriks, kellest rääkis kogu meedia siis, kui ta noore tüdrukuna oma helkuribrändi asutas, või hoopis tema enda esimesed naisjuhid.

«Näiteid inspireerivatest naisjuhtidest on meie ümber palju. Näiteks juhib minu sõbranna idufirmat ja on sealjuures varem korduvalt läbi kukkunud ja ekstreemsetes oludes elanud, aga alati uued võimalused leidnud ja oma teed jätkanud. Ta on püüdlik, kiire, efektiivne ja seejuures ehe ja jääb alati oma liistude ja hea huumori juurde,» rääkis Helstein, kes tunnustas ka oma esimesi naisjuhte.

«Varasematel töökohtadel olen töötanud valdavalt naisjuhtidega. Nad on olnud tugevad, karismaatilised ja edukad. Hotellinduses töötades oli minu otseseks ülemuseks personalijuht Anu Laineste, kes jättis kustumatu mulje,» avaldas Helstein. «Ta austas kõiki oma töötajaid, pööras personaalset tähelepanu, oli empaatiline ja soe. LIFT99 ajal oli minu otsene ülemus tootejuht Anneli Tuisk. Sattusime kohe samale lehele ja oleme tänaseni head sõbrannad.»

Helstein jätkab: «Dynatrace’is on minu juhiks Veronika Leibetseder, kes on ettevõtte globaalne töökogemuse ja kultuuri asepresident – tugev ja inspireeriv karakter, kes on alati telefonikõne kaugusel. Nii sooviksin ka mina kellegi elus märgilise tähendusega olla – et minu tööd ja suhtumist meenutataks kui innustust, mis andis jõudu ja motivatsiooni,» tunnistab Helstein, kes ärgitab lõpetuseks kõiki naisi tehnoloogiasektoris kätt proovima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles